Adele en Shirley Bassy hoeven zich vast geen zorgen te maken over hun bestedingen bij de supermarkt, maar toch is de effect van hun respectievelijke optredens tijdens de uitreiking van de Grammy’s op zondag 24 februari mooi meegenomen.

Hoewel de Amerikaanse verkoopcijfers van de afgelopen week pas op donderdag 28 febrauri bekend worden, wordt op basis van een prognose verwacht dat Skyfall ongeveer vijftig procent meer zal verkopen dan vorige week. Toen gingen zo’n 36.000 downloads over de digitale snelweg.

Skyfall is trouwens toch al de eerste Amerikaanse top tien-hit in de afgelopen tien jaar, want de laatste die dat lukte was Eminem met Lose yourself. Dat nummer kwam in 2003 op nummer 1 terecht.

Shirley Bassey gaat met Golfinger nog veel harder profiteren, al zou het kunnen dat zij dar veel minder aan overhoudt dan Adele. In die tijd warend e contracten gemiddeld eens tuk minder gunstig voor de uitvoerende, helemaal als die niet de componist was.

De verkoop van Goldfinger  stijgt in procenten nog veel harder dan Skyfall, al komt dat vooral doordat het daarvoor een heel stuk minder werd verkocht.

Waarschijnlijk verkocht de song vorige week tussen de duizend en tweeduizend stuks, zodat de verkoop deze week nog beneden de zesduizend downloads zou blijven, maar we laten ons graag verrassen.

Tenslotte was Bassey ook een hit op Twitter: op zondag 24 februari werd zij daar zo’n 36.000 keer genoemd. Dat was ongeveer 240 keer meer dan de 150 vermeldingen van de dag ervoor…

Ook Bassey’s pagina op Wikipedia werd veel meer bezocht, zij het dat dat maar een toename zo’n dertig procent was.