Eind verleden week werden de omzetcijfers van muziekgigant Warner over het vierde kwartaal van het fiscale jaar al bekend.
Daaruit bleek dat 43 procent van de omzet kwam uit het streamen van muziek.
Inmiddels zijn meer details over de opbouw van dat getal bekend en over het belang dat Warner eraan hecht: de opbrengst van streaming nam toe met 74 procent over het hele fiscale jaar, terwijl de toename in het jaar ervoor 44 procent bedroeg.
De groei bedroeg in het vierde kwartaal 200 miljoen dollar (161 miljoen euro), waarvan 50 miljoen dollar (40 miljoen euro) via het overgenomen Parlophone-label, terwijl de toenam in dezelfde periode van het vorige belastingjaar 75 miljoen dollar (60 miljoen euro) was.
Streaming leverde nog maar een miljoen dollar minder (800.000 euro) op dan downloads deden in het vierde kwartaal.
Consumenten in de VS waren verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van die groei, namelijk 106 miljoen dollar (85 miljoen euro). Dat was het vorige fiscale jaar 32 miljoen dollar (26 miljoen euro).
De rest van de wereld zorgde voor een groei van 94 miljoen dollar (76 miljoen euro), maar ook dat was een flinke stijging, want het jaar ervoor bedroeg die nog dertig miljoen dollar (24 miljoen euro).
Tegelijk zakken downloads en de verkoop van fysieke muziek in: de downloads liepen terug met veertien procent ter waarde van 91 miljoen dollar (73 miljoen euro)en fysieke muziek met negen procent, goed voor een bedrag van 78 miljoen dollar (63 miljoen euro).
Warner ziet in het model van gratis streamen trouwens een mooie opstap naar een betaald abonnement, terwijl beide varianten ook een goed alternatief zouden zijn voor het illegaal downloaden van muziek.