Muziekfotograaf Daniel Kramer is op 29 april jl. overleden. Hij was 91 jaar.

Kramer maakte de foto’s voor Bob Dylan’s albumcovers ‘Bringing It All Back Home’ en  ‘Highway 61 Revisited’.

Kramer raakte geïnteresseerd in Dylan nadat hij hem in 1964 ‘The Lonesome Death of Hattie Carroll’ had zien  doen in de Steve Allen Show.

Een daarop volgende fotosessie die een uur zou duren, maar vijf uur duurde doordat de twee het goed konden vinden, leidde ertoe dat Dylan Kramer uitnodigde mee te gaan naar een optreden in Philadelphia.

Kramer volgde Dylan uiteindelijk een jaar lang en in die periode veranderde Dylan van een akoestisch spelende folkie in een elektrisch speleden rebel en rockster in wording.

Kramer was in januari 1965 ook aanwezig tijdens de opnamen van ‘Bringing It All Back Home’ in de Columbia Recording Studio’s. Toen speelde Dylan voor het eert met een elektrische groep.

 Kramer maakte de coverfoto ervoor bij Dylan’s manager Albert Grossman thuis en die voor ‘Highway 61 Revisited’ op de trap van datzelfde huis.

Kramer fotografeerde in die jaren ook andere grote namen als Janis Joplin, Judy Collins, Joan Baez, Johnny Cash, John Hammond, Pete Seeger, Gordon Lightfoot, Mike Bloomfield, Joe Frazier, Mario Puzzo, Norman Mailer en David Letterman.

Zijn foto’s werden vaak geëxposeerd in Amerikaanse musea en in 2016 publiceerde hij het boek ‘A Year and a day’ met foto’s van Dylan uit dat ene, beslissende jaar.

Veel eerdere berichten over Bob Dylan vind je in de categorie nieuws.