Jansen Records

www.torgeirwaldemar.com

zeldzaam intens

De Noorse singer-songwriter Torgeir Waldemar zette op zijn livealbum elf songs die hij opnam in het operagebouw in Oslo in 2022. In die nummers blikt hij terug op de twee EP’s en drie albums die hij sinds 2012 solo maakte.

Dat doet hij in een eigenzinnige mix van folk en rootsrock, terwijl hij  in sommige songs ook strijkers inzet, waarmee hij dan de brug naar popmuziek slaat.

Toch doet Waldemar geen concessies aan zijn publiek, want hij koos veel

slepende, complexe melodieën die hij tokkelt op zijn akoestische gitaar en vol overgave zingt, gesteund door een grote groep wisselende muzikanten.

Zeven van zijn nummers zijn afkomstig van zijn naamloze, door folk gekleurde debuut uit 2014, inclusief opener ‘Take Me Home’ en het erop volgende ‘Mystery Song’.

Het zijn songs die eenzaamheid en wanhoop uitstralen in teksten en muziek, want Waldemar bezingt in het openingsnummer samen met zangeres Tuva Syvertsen in lange uithalen hoe de dood hem maar moet komen halen tegen een het geluid van die getokkelde gitaar en een unisono meespelende viool.

De volgende songs sluiten qua sfeer dicht aan bij die eerste twee, want Waldemar zingt de ene na de andere emotionele ballad, die allemaal even stemmig zijn: een elektrische gitaar, een viool en incidentele strijkers zijn er alleen om zijn zang te ondersteunen.

Ook als in het ‘Talent for Love’, het zesde nummer, drums voor de eerste keer voor een statig ritme zorgen en een steelgitaar en strijkers een voller geluid creëren, is Waldemars duet met zangeres Charlotte Qvale intens melancholiek. Dat geldt al even sterk voor de songs daarna, inclusief het rockende ‘Leaf in the Wind’.

Stilistisch en tekstueel vormen de elf songs zo een sterke eenheid en leveren ze niet alleen in het operagebouw in Oslo, maar ook thuis een beklemmende ervaring op.

****

Torgeir Waldemar treedt op 19 oktober as. op op Ramblin Roots in Utrecht.