De Canadese gitarist Randy Bachman gaat de gitaar verkopen waarop hij de Bachman Turner Overdrive-klassieker ‘American Woman’ componeerde, een Les Paul uit 1959.

De directe redenen zijn de coronapandemie en het terugvinden van zijn oranje Gretch-gitaar uit 1957, die in 1976 van hem werd gestolen.

Een andere reden is dat hij lijdt aan ernstige rugpijnen, die worden veroorzaakt doordat hij zo’n tien jaar op die zware Les Paul speelde en zo zijn rug blijvend beschadigde.

Hoewel hij al in de dagen van Bachman Turner Overdrive overstapte op Fender Stratocasters, de lichtste gitaar die hij kon vinden, verdween die kwaal niet meer.

Hij gebruikte hem nog wel in de studio om er zittend de solo’s op te spelen vanwege het vette geluid, terwijl hij de Stratocasters gebruikte voor de slagpartijen en tijdens optredens.

Die klank kwam volgens Bachman doordat in die tijd dierlijke lijm werd gebruikt om de hals en de body aan elkaar te lijmen. Die lijm doordrong het hout, het op die manier voor de eeuwigheid verhardend.

Nu gaat hij desondanks ongeveer tweehonderd gitaren verkopen, waaronder dus die fameuze Les Paul.

Hij vond de riff voor  ‘American Woman’ trouwens toen hij een gebroken snaar verving tijdens een optreden:

https://ultimateclassicrock.com/randy-bachman-american-woman-interview-2024

Eerdere berichten over Randy Bachman vind je in de categorie nieuws.