Zanger-toetsenist Michael McDonald heeft zijn memoires geschreven. Dat wil zeggen, hij heeft ze laten optekenen door de in de VS bekende acteur, script- en bestsellerschrijver en stand-up comedian Paul Reiser.

Uiteraard heet het boek ‘What a Fool Believes’, naar een van de grote hits van de Doobie Brothers in hun tweede jeugd. Dat was na de coup die McDonald in feite pleegde door de groep voor een keuze te stellen: of hem of gitarist Jeff ‘Skunk’ Baxter, die een heel andere muzikale koers voor ogen had. Dat deed hij toen Pat Simmons had gezegd erover te denken de band op te heffen.

In feite was dat een klassiek geval van vadermoord, want het was Baxter die aan de Doobies had voorgesteld McDonald voor de groep te vragen.

McDonald won en de slimme, verzorgde muziek die erop volgde stond ver af van de rock die de groep daarvoor speelde. Zo werd McDonald een van de boegbeelden van de ‘yacht rock’, een denigrerend bedoelde term voor verantwoorde, maar makkelijke achtergrondmuziek op de schepen van de rijken van deze aarde.

McDonald kende Baxter uiteraard uit zijn tijd voordat hij ging zingen bij de Doobie Brothers, want toen zong hij uit duizenden herkenbare achtergrondkoortjes bij Steely Dan. ‘Peg’ van ‘Aja’ is een song die mede door hem werd ingekleurd. Ook was hij, net als Baxter, een tijd lang onderdeel van de liveband van Walter Becker en Donald Fagen.

Over hun belevenissen doet hij ook een doekje open, zowel over hun spreekwoordelijke botheid tijdens opnamen als over hun gezamenlijke, dagen durende cocaïneconsumptie in zijn appartement. Dat was het resultaat van het plan die cocaïne te versnijden en aan vrienden en bekenden te verkopen en zo makkelijk geld te verdienen, maar daarvoor vonden ze het spul blijkbaar zelf te lekker…

Er zijn ook onschuldiger weetjes, zoals de werktitel voor  ‘Takin’ It to the Streets’: ‘Falling Through the Cracks’, maar uitgever Harper Collins belooft openhartige memoires over hoogte- en dieptepunten, verslavingen en wat dies meer zij:

Eerdere berichten over Michael McDonald vind je in de categorie nieuws en Dossier Crisis in de platenindustrie.