Het achtste album van Crowded House is uit. ‘Gravity Stairs’ kwam uit op het nieuwe label van de groep, BMG.

Blijkbaar heeft dat grote label vertrouwen in voorman Neil Finn, zonen Elroy en Liam, oerbassist Nick Seymour en toetsenist Mitchell Froom, ondanks dat hun vorige albums nu niet direct hun beste waren.

In deze bezetting zijn de vijf trouwens ook al sinds 2021 bij elkaar en namen ze voorganger ‘Dreamers Are Waiting’ op.

Het album bevat elf songs en heeft een hoes die zeer direct refereert aan ‘Rubber Soul’ van de Beatles, dus Finn en consorten leggen de lat zelf al zo hoog, dat ik dat niet meer hoef te doen.

Tenslotte was dat het album waarop de Beatles  een reuzenstap maakten in hun ontwikkeling van single-artiesten naar lp-groep en ze onder leiding van producer van George Martin allerlei nieuwe wegen bewandelden die ze zelf ontdekten.

Het is met andere woorden een even lovenswaardige als hautaine knipoog, al bevatten Finn’s beste songs altijd al duidelijke Beatles-invloeden. Die zijn ook terug te horen vanaf ‘Some Greater Plan (for Claire)’ in songs als ‘Black Water, White Circle’, ‘Blurry Grass’ en ‘I Can’t Keep Up With You’ met zijn dwarse gitaarlijnen. De tweede helft bevalt mij daardoor dus beter dan de eerste, maar instantklassiekers zoals ‘Weather with You’ , ‘Fall At Your Feet’ en ‘Four Seasons in One Day’ lijken hier toch te ontbreken…

de tracklist:

1  Magic Piano

2  Teenage Summer

3  The Howl

4  All THat I Can Ever Own

5  Oh Hi

6  Some Greater Plan (for Claire)

7  Black Water, White Circle

8  Blurry Grass

9  I Can’t Keep Up With You

10 Thirsty

11 Night Song

Finn praat uitgebreid over zijn nieuwe album, zijn jeugd én over de invloed daarop van de Beatles met Zane Lowe, ook een Nieuw-Zeelander van origine en tegelijkertijd een verstokte fan van Crowded House.

Verwacht dus geen diepgravende analyse van zijn kant, maar een vriendelijk gesprek waarin Finn desondanks Zane’s breedsprakigheid toch interessante dingen zegt over de songs, zijn groep en het opnameproces:

Eerdere berichten over Crowded House en over Neil Finn vind je in de categorie nieuws.