New West Records

communicatie in code

Op zijn twintigste soloalbum sinds 1972 zette zanger-gitarist Richard Thompson twaalf songs die de folklegende opnam in een week tijd met zijn vaste band plus achtergrondzangeres Zara Phillips en violist David Mansfield. Ze speelden alles live in de studio, terwijl Thompson zijn teksten ook direct meezong en produceerde.

Thompson’s schreef songs met daarin zijn vele vaste invloeden: folk, rock ‘n’ roll, rhythm ‘n’ blues, Afrikaanse muziek en de typisch Engelse traditie van cabaret.

Zijn donkere teksten gaan over besluiteloosheid, eenzaamheid, levensangst, verloren liefdes, het onverwurwbaar verstrijken van de tijd en de dood, al geeft hij Donald Trump ook de volle laag. Thompson verpakt zijn thema’s sluw in anekdotes die zich nonchalant openbaren, maar daarna hun klauwen uitslaan:

op de door drums en gitaar voortgedreven, dwars galopperende melodie van folky opener ‘Freeze’ zingt hij: ‘anoher day that finds you crawling on your knees’, terwijl in het tweede nummer een veteraan met PTSS het zeker weet: ‘The Fear Never Leaves You’. Die soepele song misleidt op het eerste gehoor met een voortrollende melodie en verleidelijke koortjes van de als een zoete sirene zingende Philips.

In die misleiding is Thompson gespecialiseerd: de 76-jarige heeft zijn typisch Britse stiff upper lip nog altijd niet verloren, ook niet als hij in ‘Singapore Sadie’ Philips bezingt als een onkwetsbare en emotieloze, zelfs vreeswekkende vrouw.

Over zijn songs heen legt hij bovendien nog veel even karakteristieke als dwarse gitaarsolo’s. terwijl hij afsluit met een ironische liefdesverklaring aan het toeren: Thompson gaat nog altijd met volle kracht vooruit.

****