Clover Music Group

www.jonahtolchin.com

meesterproef

Op zijn vijfde album zette zanger-gitarist Jonah Tolchin twaalf songs. Hij nam ze op in de Dockside Studios in Maurice Lousiana en liet zich dan ook inspireren door de sfeer van die staat, door de blues én door de herinneringen aan de muziek uit de platenzaak van zijn vader.

Hij opent zijn album daarom met Little Walter’s ‘Blues with a Feeling’, maar zijn muziek is veel meer dan dat: hij combineerde blues met rootsrock, gospel en singer-songwriter, wat een even kaal als swingend geheel oplevert.

Tolchin nam ze namelijk op met de gerenommeerde drummer Terence Higgins, bassist Nick Coolidge, Mississippi All Stars-gitarist Luther Dickinson, die ook de clave bespeelt, en achtergrondzangeressen Chavonne Stewart en Marley Monroe.

Tolchin en Dickinson produceerden het album samen en kozen voor een

kaal geluid, al speelde Chris Joyner in vier nummers toetsen en Carey Frank in een. De mix benadrukt ook het vaak groovende duo Higgins en Coolidge, terwijl Dickinson’s clave accenten legt.

Tolchin zingt zijn autobiografische teksten bovendien even intens als indringend: hij timet zijn expressieve zang ritmisch in de uptempo-songs en trekt aan de woorden in de ballads, ze buigend naar zijn weemoed.

In die songs laten de muzikanten hem de ruimte: Higgins en Coolidge kronkelen zich intelligent om Tolchin’s emotionele woorden heen, terwijl hij ook als een bezetene soleert.

Opvallend is hoe de songs tekstueel en muzikaal samenhangen: Tolchin houdt je twaalf songs lang in een even ferme als liefhebbende greep en levert zo zijn beste album tot nu toe af. Deze songcyclus maakt eens te meer duidelijk, dat hij het verdient om door te breken.

*****