Van Manu Chao verschijnt een nieuw album. ‘Viva Tu’ verschijnt op 20 september en is zijn  eerste album met nieuw materiaal in zeventien jaar tijd.

Daarop staan twaalf songs in het Engels, Frans, Spaans en Portugees. In twee songs doen beroemde collega’s van Chao mee: de ook hier alweer opduikende country outlaw Willie Nelson kraait mee in ‘Heaven’s Bad Day’ en Laeti doet mee in het blijkbaar al eerder uitgekomen titelnummer.

Chao was even heel populair met nummers van zijn albums ‘Clandestina’ (1998) en ‘Próxima Estación: Esperanza’( 2001). Die waren een mengeling van zonnige zomerse muziekjes en geëngageerde teksten, maar daarna ebde de massale belangstelling weg, ook doordat Chao zich niet stoorde aan de wetten van de muziekindustrie.

Inmiddels is een tweede nummer uitgekomen  van ‘Viva Tu’: gaat over een motorkoerier in die Braziliaanse stad die grote risico’s moet nemen bij het snel afleveren van zijn bestellingen op straffe van ontslag.

De liever in de schaduw opererende Chao is in beide video’s ook af en toe te zien en is wel ouder geworden, maar niet merkbaar veranderd. Gelukkig heeft hij zich ook noch muzikaal noch tekstueel erg vernieuwd, zodat die lome, zomerse swing en melancholieke maatschappijkritiek nog steeds hand in hand gaan en hij nog steeds opweg lijkt naar zijn volgende bestemming, die van de hoop:

www.youtube.com/watch?v=PC-MJLoG2Kw&t=16s

Ook het titelnummer blijkt uiterst zomers en dus lichtvoetig dansbaar. Daarin zijn de Zuid-Amerikaanse invloeden veel sterker dan in ‘São Paulo Motoboy’:

www.youtube.com/watch?v=vb5YbGpc5_8

track list:

1. Vecinos En El Mar
2. La Couleur du Temps
3. River Why
4. Viva Tu
5. Heaven’s Bad Day ft. Willie Nelson
6. Tu Te Vas ft. Laeti
7. Coração No Mar”
8. Cuatro Calles
9. La Colilla
10. São Paulo Motoboy
11. Tom et Lola
12. Lonely Night
13. Tantas Tierra

Eerder berichten over Manu Chao vind je in de categorie neiuws.

Mijn recensie van ‘Próxima Estación: Esperanza’ vind je in de categorie recensies pop.