HBYCO Records

RSC01CD

https://www.redclaystrays.com

alsnog gerechtigheid

Het verhaal van het debuutalbum van de Red Clay Strays is even onwaarschijnlijk als sprookjesachtig: bassist Andrew Bishop, gitarist Drew Nix en zanger-gitarist Brandon Coleman vormden in 2016 een coverband, gingen steeds meer eigen nummers spelen en breidden de groep daarom uit met drummer John Hall en gitarist Zachary Rishel. Ze speelden veel in het Amerikaanse zuiden en hun slepende ‘Good Godly Woman’ kwam in 2019 terecht in de Stephen King-verfilming ‘Doctor Sleep’, maar bracht weinig op gang. Ze bedelden dus geld voor hun debuutalbum bijeen met een crowdfundingsactie.

In twaalf dagen tijd namen de vijf deze twaalf songs live op in een studio in thuisstaat Alabama en ze brachten die in 2022 in eigen beheer uit onder de spreekwoordelijke titel ‘Moment of Truth’, maar het album werd geen succes.

Pas anderhalf jaar na de release werd ‘Wondering Why’ bekend via TikTok en zo kwam de ballad ook alsnog terecht in de Billboard Hot 100:

het is dan ook een open gespeelde, door zanger Coleman met gevoel overgoten nummer over de grote, onwaarschijnlijke liefde die hem overkomt: ‘She keeps on loving me/ And I keep on wondering why.’ De song kent bovendien veel stilte, waardoor zijn zang alle gelegenheid krijgt emotie op te roepen en de gitaren die ingehouden maar overtuigend kunnen accentueren.

De Red Stray Clays spelen een combinatie van soul, rhythm and blues en Southern rock, maar weten ondanks de drie gitaren in elf van de twaalf nummers ruimte te bewaren: juist daardoor sorteren zowel de gitaarsolo’s als Coleman’s zang optimaal effect.

Hij heeft een hoge, gretige stem met een effectief vibrato en zingt daardoor de vaak door Nix en broer Matthew Coleman geschreven teksten op wanhopige toon. Samen met de net zo rauwe als afgewogen muziek levert dat een ongekend intens debuut op.

****1/2

De Red Stray Clays hebben inmiddels een contract bij RCA en hebben de opnamen voor ‘Made by these Moments’ afgerond.

Dat tweede album komt uit op 26 juli.

De twee al uitgebrachte singles beloven veel. ‘Wanna Be Loved’ is een goede ballad met een voor de groep  kenmerkend geluid, maar ‘Devil in my Ear’ is veel meer dan dat: Coleman is hoorbaar ten einde raad, terwijl de gitaren van Rishel en Nix zijn vertwijfeling onderstrepen:

‘Wanna Be Loved’

www.youtube.com/watch?v=tKSRUjwMLxk

‘Devil in my Ear’

www.youtube.com/watch?v=wr5Tm4f_jtg

Een enkel eerder bericht over de Red Clay Strays vind je in de categorie nieuws.