Natuurlijk kennen veel liefhebbers van Bonnie Raitt George Marinelli ook: hij was meer dan dertig jaar lid van haar groep, zowel in de studio als op de podia en schreef zo af en toe ook een nummer voor een van haar latere albums met haar.

Het nieuws dat hij niet meer met Raitt ook op tournee zou gaan, kwam dan ook op zijn minst onverwacht, juist doordat haar groep al decennia bestond uit Marinelli, James ‘Hutch’ Hutchington op bas en Ricky Fataar op drums. Alleen de naam van de toetsenist  van dienst veranderde wel eens, hoewel Jon Cleary en daarna  Mike Finnegan beiden lang bij haar speelden, terwijl de laatste jaren Glenn Patscha die honneurs waarneemt.

Marinelli is op tournee vervangen door Duke Levine, maar maakte volgens de website van Raitt nog altijd deel uit van haar begeleidingsgroep.

Doordat Marinelli’s naam zo samenviel met die van Raitt, bleven zijn andere muzikale activiteiten lang onopgemerkt: zo bleek hij een van de oprichters van Bruce Hornsby & the Range, een groep waarvan hij  de eerste negen jaar lid was en was hij ook te horen op albums van generatiegenoten van Raitt: James Taylor, Jackson Browne en Art Garfunkel bijvoorbeeld, maar ook bij Shawn Colvin, Vince Gill, Joe Ely en, verrassend genoeg, bij  Ray Charles.

Nu heeft Marinelli een dubbelalbum uitgebracht onder eigen naam: ‘Except Always’ is een dubbelaar met op de ene helft zeventien oude nummers van eerdere soloalbums die alle alleen digitaal te krijgen waren en negen nieuwe.

Hij bracht zijn eerste soloalbum namelijk al uit in 2003 en daarna vanaf  2015 tot en 2002 nog zeven.

Die zijn alle te beluisteren van zijn Bandcamp-pagina:

https://georgemarinelli.bandcamp.com

Marinelli speelde en zong al die nummers in zijn eentje in, maar schreef een groot aantal van die oude songs samen met Rick Wayland en Doug Hoekstra, terwiil hij er een schreef samen met Raitt (‘If You Need Somebody’). Uiteraard speelde en zong ze daarop mee, want hun relatie is eerder die van vrienden dan die van werkgeefster en werknemer.

Wayland schreef voor en met een uiteenlopende reeks artiesten als Alannah Myles, Rita Coolidge, Patricia Kaas en Cher, terwijl Hoekstra een singer-songwriter is die net als Marinelli in Nashville woont.

Marinelli blijkt op ‘Except Always’ een veelzijdig muzikant en songschrijver, maar heeft geen dwingende muzikale persoonlijkheid:

www.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_nFcpFTZWWnOeJJt6uSh3I3AS5F05slgNU

De website van American Highways interviewde Marinelli naar aanleiding van zijn nieuwe album en al is dat zo’n interview waarin een fan van de hak op de tak springt, het geeft toch een beetje reliëf aan Marinelli. Zo komt zijn politieke voorkeur er duidelijk in naar voren, net als zijn standpunt over de Amerikaanse vluchtelingencrisis: