Warner Records 82 726196 081227817152

veelzijdige volmaaktheid

Ook het vierde album van Little Feat kreeg van Warner Records een opknapbeurt: net als bij voorganger ‘Dixie Chicken’ werden de oorspronkelijke nummers geremasterd en uitgebreid met ‘hotcakes, outtakes, rarities’ en liveopnamen.

Natuurlijk klinkt het oorspronkelijke album dieper en opener dan het origineel, maar daarin zit niet de meerwaarde van deze rerelease. Wel blijft het verbazend dat het geluid van dit album niet net zo open klinkt als dat van ‘Dixie Chicken’, helemaal doordat beide werden geproduceerd door zanger, slidegitarist en belangrijkste songschrijver Lowell George.

De tweede en derde cd zijn letterlijk en figuurlijk de extra’s: cd 3 bevat acht nummers uit een concert op 1 februari 1975 in het Olympia-theater in Parijs. Ondanks het iets mindere geluid van de liveopnamen is het verbluffend, hoe de groep ook tijdens dit concert kolkt en kookt, terwijl door de heldere mix de individuele instrumenten goed te onderscheiden zijn. Dat vergroot nog het respect voor de compositorische klasse van George en de virtuoze instrumentbeheersing van drummer Richie Hayward, bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton, toetsenist-zanger Bill Payne, gitarist-zanger Paul Barrere en slidegitarist-leadzanger Lowell George: ze zuigen en swingen zich dansend en dampend door de songs heen en moeten ook daar op het podium de tijd van hun leven gehad hebben. Ook door rock-‘n-roll geïnspireerde songs als ‘Oh Atlanta’ en ‘Teenage Nervous Breakdown’ zitten namelijk vol dwarse riffs, loopjes en breaks, waarmee ze vele vakgenoten mijlenver achter zich lieten in beheersing en brille.

De twaalf songs op de tweede cd, opnieuw ‘hotcakes, outtakes and rarities’ geheten, bieden een spectaculaire kijk in het opnameproces:

behalve soms behoorlijk andere versies van vijf songs van het album staan er nog zes andere op: Toussaint’s nooit uitgebrachte compositie ‘Brickyard Blues’ stond eerder al op Hotcakes & Outtakes’ (2000), net als ‘All That You Dream’ (‘The Last Record Album’ – 1975) en ‘Front Page News’ (‘Down on the Farm’ – 1979). De tot recent verloren gewaande versies van ‘Long Distance Love’ en ‘Lonesome Whistle’ (beide ‘The Last Record Album’ – 1975) plus ‘Day at the Dog Races (unfinished outtake)’ (‘Time Loves a Hero’ – 1977) zijn echter nooit eerder uitgebracht.

De meeste daarvan klinken zo af, dat ze zonder moeite op het album hadden gepast. ‘All That You Dream’ is door zijn stuwender drums zelfs beter dat de versie die uiteindelijk het album wél haalde, net als het ook directer klinkende ‘Front Page News’. Jammer genoeg is in de liner notes niet terug te lezen waarom George destijds desondanks besloot het bij maar zeven nummers en een medley van twee oudjes te laten.

Het door George opnieuw ingezette ‘Long Distance Love’ heeft nog veel een minder uitgewerkte tekst dan de definitieve versie op ‘The Last Record Album’ (1975) en het nog altijd even irriterende als intrigerende ‘Dog at the Dog Races’ was nog maar een voortijdig afgebroken schets van het uiteindelijke jazzrock-nummer dat George zo haatte.

Alles bij elkaar is zo weer een schatkamer ontsloten voor Little Feat-fans, maar ook voor andere muziekliefhebbers én voor de huidige leden van de groep, als ze op zoek zouden zijn naar inspiratie.

*****

Eerdere berichten over Little Feat vind je in de categorieën  Nieuws, Concerttips,Rootsmuziek op radio, tv en internet en Dossier: Ook al dood…. 

Recensies van ‘Electrif Lycantrophe’, ‘Waiting for Columbus Live Deluxe’, ‘Rooster Rag’, ‘Kickin’ it at the Barn’, ‘Live at the Ram’s Head’, ‘Raw Tomatos Vol. One’, ‘Ripe Tomatos Vol. One’, ‘Waiting for Columbus 2CD’, ‘Barnstormin’ Volume One’ en ‘Sam’s Place’ vind je in de categorie Recensies roots.