Flatiron Recordings FLAT2007 CD

schitterende scherven

Little Feat-fans worden de laatste twee jaar wel erg verwend, want niet alleen is er het nieuwe, overigens hooguit redelijke bluesalbum ‘Sam’s Place’, Rhino Records bracht sinds de zomer van 2022 speciale versies uit van ‘Waiting for Columbus’, ‘Sailin’ Shoes’, ‘Dixie Chicken’ en ‘Feats Don’t Fail Me Now’.

Al die rereleases bevatten outtakes en andere versies van songs die op die albums stonden, nummers die in dat stadium nog afvielen of helemaal nooit op een later album terecht kwamen en liveopnamen van diverse concerten.

Steeds blijkt wat een onvoorspelbare stap vooruit de groep zette door de toetreding van bassist Kenney Gradney, percussionist Sam Clayton en tweede gitarist Paul Barrere ten tijde van ‘Dixie Chicken’, maar toch vooral wat een grillig genie zanger, slidegitarist en belangrijkste songschrijver Lowell George was.

Nu behoeft dat geen betoog voor de fans en muziekkenners, maar die vaststelling is inmiddels een zo’n vaak herhaalde mantra, dat veel mensen eerder over de nummers van George hebben gehoord dan de songs zelf.

De 25 nummers die opnieuw werden opgenomen door vrienden en bewonderaars van George zijn dan ook een uitstekende kans om daar met andere oren naar te luisteren: niet alleen is deze verzameling een combinatie van zijn klassiekers en een aantal van zijn minder bekende, ook maakten sommige deelnemers ze zich onverwacht eigen.

Prijswinnaars in die categorie zijn

Joachim Cooder. Bhi Bhiman, Miles Tackett, Jonah Tolchin, Eleni Mandell samen met Milo Jones, Jack Shit en Inara George als zichzelf en als The Bird and the Bee: Cooder transformeert ‘Cold, Cold, Cold’ op duimpiano en percussie tot een hypnotiserende, dromerige ballad met vader Ry op bas en een bepalend knorrende Sam Genkel op bassaxofoon, Bhi Bhiman verbouwt het  ritme van ‘I’ve Been The One’  tot iets wat nog het meest lijkt op in echo gedrenkte reggae, Miles Tackett, inderdaad de zoon van Little Feat-gitarist Fred Tackett, verandert het syncoperende ‘Rock and Roll Doctor’ tot een stuwende rocker zoals ‘Tripe Face Boogie’ er een was, de razend interessante zanger-gitarist Jonah Tochin maakt van ‘Easy to Slip’ juist een ingetogen ballad met Fred Tackett op tweede gitaar, Eleni Mandell (The Living Sisters) en Milo Jones toveren ‘Dixie Chicken’ om in een binnensmonds, bijna terloops gezongen slaapliedje, Jack Shit vervolmaakt de countryinvloeden van ‘Six Feet of Snow’ tot en met de bijbehorende cowboykreten en Inara George ruilt de pulserende swing van ‘Spanish Moon’ om voor een onheilspellend dreigende strijkerssectie, fluit, piano en vrouwenkoortje, terwijl ze als The Bird and The Bee het tempo van ‘Teenage Nervous Breakdown’ halveert en het met Greg Kurstin op drums, bas, piano en gitaar renoveert tot een introspectieve mantra.

Andere versies blijven dichter bij de originelen, maar ook dan laten ze door accentverschillen juist horen hoe goed George’ composities nog altijd zijn.

Bovendien is de lijst deelnemers meer dan origineel: Ben Harper, Dave Alvin, Chris Stills en Larry Goldings liggen misschien nog voor de hand, maar de getergd klinkende Elvis Costello is toch al onverwacht, terwijl bijvoorbeeld Mike Viola (Panic at the Disco), Bedouine, Taylor Goldsmith (Dawes), Jack Shit (Evis Costello’s drummer en bassist Pete Thomas en Davey Faragher plus Jackson Browne-gitarist Val McCallum), acteur en muzikant Andras Jones en zelfs Lady Blackbird toch eerder goed bewaarde geheimen lijken dan publiekstrekkers.

Elke act pakte een song van George aan met respect en enthousiasme en laat zo nog maar eens horen dat zijn nummers tijdloos zijn en dat hij dus tot de allergrootsten behoorde.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, komt de opbrengst van dit album ten goede aan het Sweet Relief Musicians Fund, de zo’n dertig jaar geleden door singer-songwriter Lucinda Williams opgerichte Amerikaanse organisatie die muzikanten en werknemers uit de muziekindustrie financieel ondersteunt als zij kampen met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen, handicaps en problemen tijdens hun oude dag.

Zo is dit album dus net als het al in 1997 uitgekomen ‘Rock and Roll Doctor, a tribute to Lowell George’ op meerdere manieren verplichte kost voor featfans, pop- én rootsliefhebbers.

*****

‘Long Distance Love – a Sweet Relief Tibute to Lowell George’ is uit op lp en cd.

Hoewel Flatiron Records geen distributeur in Nederland lijkt te hebben, is het album in ieder geval verkrijgbaar bij Recordstore PopEye in Hengelo.

Eerdere berichten over Little Feat vind je in de categorieën  Nieuws, Concerttips,Rootsmuziek op radio, tv en internet en Dossier: Ook al dood…. 

Recensies van ‘Electrif Lycantrophe’, ‘Waiting for Columbus Live Deluxe’, ‘Rooster Rag’, ‘Kickin’ it at the Barn’, ‘Live at the Ram’s Head’, ‘Raw Tomatos Vol. One’, ‘Ripe Tomatos Vol. One’, ‘Waiting for Columbus 2CD’, ‘Barnstormin’ Volume One’ en ‘Sam’s Place’ vind je in de categorie Recensies roots.