Op 23 augustus verschijnt een nieuw album van het folkduo Gillian Welch en David Rawlings.

‘Woodlands’ is het zevende fysieke album van de twee sinds het bij het uitkomen al direct veel indruk makende ‘Revival’ (1995).

Het is vernoemd naar de studio van het duo in Nashville en hun eerste album is 2020, toen hun coveralbum ‘All the Good Times (Are Past and Gone)’ verscheen. Dat kreeg destijds een Grammy. Op dat album stonden alleen covers en traditionals.

Daarna verschenen nog wel drie delen ‘Boots No. 2, the Lost Songs‘, maar die kwamen alleen digitaal uit.

Verder bracht Rawlings tussen 2009 en 2017 drie soloalbums uit, maar Welch speelde daarop ook mee en zong ook regelmatig, zodat er weinig verschil was met hun duo-albums.

Dat hun nieuwe ‘Woodland’ heet, is symbolisch, zo schrijven de twee in een persbericht: niet alleen is de studio al zo’n twintig jaar hun uitvalbasis, ze hebben ook de laatste vier jaar besteed aan het herstel ervan na een orkaan die in 2020 huishield in Nashville en er daarna de tien songs voor dit album opgenomen.

Inmiddels is ‘Empty Trainload of Sky’ uit, de opener van het album.

In het erbij horende filmpje is dan ook alleen een gedeelte van het gebouw te zien met de naam erop een langzaam voorbij zeilende wolken erboven.

Muzikaal lijkt er niet veel te zijn veranderd, maar Welch en Rawlings zetten met ‘Revival’ de toon:

www.youtube.com/watch?v=r7LPhf0zk-o&t=215s

Om hun tiende te ondersteunen, gaan de twee uitgebreid op tournee door de VS.

Vanaf 23 juli doen ze een aantal Amerikaanse optredens, waaronder een concert op het Newport Folk Festival op 27 juli. Daarna spelen ze met onderbrekingen drie keer ongeveer een halve maand in september, oktober en november, hoewel die laatste serie doorloopt tot en met 5 december.

In die tijd doen ze in totaal 34 optredens.

de tracklist:

1   Empty Trainload Of Sky

2   What We Had

3   Lawman

4   The Bells And The Birds

5   North Country

6   Hashtag

7   The Day The Mississippi Died

8   Turf The Gambler

9   Here Stands A Woman

10 Howdy Howdy

Eerdere berichten over Gillian Welch en David Rawlings vind je in de categorieën nieuws en rootsmuziek op radio, tv en internet.