John Mayall is op maandag 22 juli in zijn huis in Californië overleden. De overigens al vanaf 1969 in de VS wonende ‘godfather of British blues’ was 90 jaar oud. Een doodsoorzaak werd niet bekend gemaakt.

Mayall bracht nog altijd nieuwe albums uit en toerde tot zijn 88e nog altijd onvermoeibaar, hoewel zijn dagen van grote populariteit ver achter hem lagen.

Hij gaat de geschiedenis is als de man die het Verenigd Koninkrijk eigenhandig tot de Amerikaanse blues bekeerde in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw en een grote neus had voor talent: in zijn Bluesbreakers zaten onder anderen gitaristen Eric Clapton, Peter Green en Mick Taylor, drummers Mick Fleetwood en Aynsley Dunbar en bassist John McVie.

Zijn  tweede lp ‘Blues Breakers’ was in 1966 een sensatie.

Ook in de VS werkte hij met grote bluesmannen: onder anderen Walter Trout en Sonny Landreth maakten een tijd deel uit van zijn groep.

Mayall wordt in oktober van dit jaar dan toch eindelijk lid gemaakt van de Rock & Roll Hall of Fame. Hoewel hij daarvan op de hoogste was, komt de officiële toekenning toch te laat voor hem, al werd hem eerder dit jaar al wel een Musical Influence Award toegekend.

Ook andere onderscheidingen vielen hem ten deel: zo werd hij in 2016 lid van de Blues Hall of Fame en werd hij in 2005 al door Elizabeth II benoemd tot Officer of the Most Excellent Order of the British Empire.

Mayall maakte zeker meer dan veertig albums en bracht in 2022 nog ‘The Sun Is Shining Down’ uit. Het openingsnummer daarvan heet ‘Hungry and Ready’….

https://www.facebook.com/JohnMayall/posts/1023647912453710?ref=embed_POST