Op 17 oktober as. wordt een eerbetoon gbracht aan Robbie Robertson, de op 9 augustus 2023 overleden zanger-gitarist van The Band en zeker een van de leiders van die mythische groep, zo niet  dé leider.

De line-up is zonder meer indrukwekkend: Grateful Dead’s Bob Weir, Eric Clapton, Van Morrison, Elvis Costello, Lucinda Williams, Trey Anastasio en Mavis Staples treden op die datum op in het Kia Forum in Los Angeles.

Of dat nog niet genoeg is, komen ook Ryan Bingham, Mike Campbell, Eric Church, Warren Haynes, Jim James, Jamey Johnson, Noah Kahan, Daniel Lanois, Taj Mahal, Margo Price, Robert Randolph, Nathaniel Rateliff, Allison Russell, Benmont Tench en Don Was opdraven, dus dat wordt nog dringen op het podium. Wel is het aannemelijk dat Was de musical director zal zijn en zal bassen, terwijl Heartbeakers Benmont Tench en Mike Campbell respectievelijk toetsen en gitaar zullen spelen.

Het persbericht belooft precies wat je verwacht, nl. een selectie uit Robertson’s solowerk en van zijn songs voor The Band.

Een deel van de opbrengst gaat naar The Woodland Cultural Centre, een liefdadigheidsorganisatie die culturele, historische en educatieve programma’s organiseert in het Sixth Nations-reservaat in Canada. Zoals bekend, was Robertson gedeeltelijk van inheemse afkomst:

Doordat Robertson’s vriend en filmregisseur Martin Scorsese het geheel produceert samen met drie anderen, duikt onmiddellijk de vraag op of dit optreden ook gefilmd gaat worden voor een documentaire. Ten slotte is Scorcese ook de regisseur van The Last Waltz, de serie afscheidsconcerten vol sterren van destijds en schreef Robertson dan weer de filmmuziek voor een aantal van Scorcese’s films.

Op internet wordt er trouwens her en der op gewezen dat het Kia Forum vroeger The Forum heette en dat dat het theater was waar Bob Dylan en The Band de laatste drie optredens deden van hun reünietournee in 1974.

Tijdens die drie concerten word en groot gedeelte van het album ‘Before the Flood’ opgenomen.

Eerder berichtte ik al dat op 20 september van Dylan ‘Bob Dylan – The Live Recordings’ uitkomt, een box met 27 cd’s. Daarop staat zijn hele tournee, maar dan wel alleen de songs die hij speelde en niet die van The Band zelf.

Andere berichten over Robbie Robertson vind je in de categorieën nieuws, roostmuziek op radio, tv en internet, muziekboeken en het Dossier: ook al dood…