Op 24 september wordt dat onthuld in de Emancipation Hall. Het beeld wordt dan onderdeel van de National Statuary Hall Collection.

Zo wordt Cash ook de tweede en laatste vertegenwoordiger van de staat Arkansas: iedere Amerikaanse staat kan met maximaal twee standbeelden bijzondere figuren uit het verleden eren.

Het andere beeld is gewijd aan Daisy Bates, een zwarte mensenrechtenactiviste die bijvoorbeeld betrokken was bij de Little Rock Nine: negen zwarte scholieren die op basis van de wet naar de Little Rock Central High School wilden, maar werden geweigerd oplast van de gouverneur van Arkansas.

Bates was daarvoor al de voorzitter van de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) in Arkansas en gaf met haar man de wekelijkse Arkabsas State Press uit, waarin ze schreef over de achterstelling van het Afro-Amerikaanse bevolkingsdeel.

Zijn coachte de negen, zocht de publiciteit en organiseerde escortes met dominees voor de negen om ervoor te zorgen dat ze het schoolgebouw binnen konden gaan en er les konden krijgen.

Uiteindelijk zette president Eisenhower de National Gard in om ervoor te zorgen dat dat gebeurde.

Het initiatief voor deze twee beelden dateert uit 2019, toen de staat Arkansas besloot de er toen staande beelden van senator  James P. Clark en advocaat Uriah Rose te vervangen.

Met het beeld van Bates heeft Arkansas dus al een sterke troef, maar Cash is in ieder geval bekender dan zij: bovendien zou het beeld van de in 2002 overleden Cash ongeveer twee meter veertig hoog worden en hij zou zowel een bijbel als een gitaar vasthouden.

In het echte leven was Cash ook niet speciaal klein, maar zijn lengte van 1 meter 88 wordt riant door het beeld overtroffen.

Bates’ beeld is dan weer drie meter twintig hoog, maar dat is inclusief voetstuk. Het is dus voorlopig nog onduidelijk of zij boven Cash uittorent of hij boven haar…

Eerdere berichten over Johnny Cash vind je in de categorie nieuws.