Continental Record Services/Bywater Call Records BCR001

constante klasse

Voor hun derde album schreven drummer Bruce McCarthy, bassist Mike Meusel, saxofonist Julian Nalli, trompettist-ventieltrombonist Stephen Dyte, nieuwe toetsenist John Kervin, zangeres Meghan Parnell en gitarist Dave Barnes opnieuw samen tien songs waarin ze rock, rhythm ’n blues en soul combineren met een vleugje New Orleans. Bovendien was McCarthy bij deze nummers de opnametechnicus en produceerde de band ze ook gezamenlijk, waarbij Parnell’s stem vanzelfsprekend op de voorgrond staat.

Ze kan dan ook groots galmen, maar ook even ingetogen als indringend zingen, terwijl Barnes’ gitaar en de blazerssectie om voorrang vechten. Daarachter leggen McCarthy, Meusel en Kervin een doorleefde, rootsy basis, of het nu gaat om de ballads, de mediumtempo-songs of de snelle, swingende nummers. In zes van de tien songs zorgen achtergrondzangeressen bovendien nog voor een extra laag jubelend gevoel.

De groepsleden schreven

hechte nummers met afgeronde en aansprekende melodieën: dat is met de inbreng van zeven muzikanten geen gemakkelijke opgave. Uiteraard blijft onduidelijk of ze er allemaal een even groot aandeel in hebben gehad of dat ze de revenuen van hun composities broederlijk willen delen, maar de band bewijst op dit album eens te meer talent te combineren met een enorm enthousiasme: hun muziek barst uit de luidsprekers door de nadruk op drums en bas, terwijl de blazers daar vaak buitelend bovenuit komen.

De op de voorgrond gemixte subtiliteit in het spel van bassist Meusel plus blazers Nalli en Dyte, de intensiteit van gitarist Barnes’ solo’s en de emotionaliteit van Parnell’s zang maken dit een even intens als uitzonderlijk album.

****