De singer-songwriter Greg Copeland is al zijn hele leven onbekend en dat wil iets zeggen als je inmiddels 78 bent.

Nu heeft hij er ook weinig aan gedaan om daar verandering in te brengen, want op zijn debuut ‘Revenge Will Come’ uit 1982 was schoolvriend Jackson Browne weliswaar ‘executive producer’, maar die eerste werd gevolgd door een stilte van 26 jaar. Pas in 2008 verscheen namelijk ‘Diana and James’, het album dat technisch gesproken daarmee nog altijd de opvolger van zijn debuut was.

Inmiddels was de eventuele populariteit van de als advocaat werkzame Copeland vermoedelijk al lang weggeëbd, iets waarover hij zich blijkbaar geen zorgen maakte: ‘The Tango Bar’, zijn derde album, kwam pas in 2020 uit. Dat was dus na een artistieke pauze die deze keer twaalf jaar duurde.

Dat nu dan al een opvolger voor dat album wordt aangekondigd, is dan ook snel voor zijn doen: en zijn tenslotte pas vier jaar verstreken sinds dat album.

Al is ‘Empire State’ een EP, het is een levensteken van de man die intrigerende albums maakte.

Zijn nieuwe wordt net als ‘The Tango Bar’ geproduceerd door Tyler Chester, terwijl pedal steel-speler Greg Leisz opnieuw meedoet, net als Jackson Browne-gitarist Val McCallum en drummer Jay Bellerose. Bassiste Jennifer Condos deed net als Bellerose en Leisz ook al mee op ‘Diana And James’, zodat er in zekere zin sprake is van een reünie.

Ten tijde van zijn vorige was Copeland overigens van plan er een soort schaduwalbum bij op te nemen dat hij in 2021 wilde uitbrengen. Daarvan kwam dus niets terecht, maar op die vorige stonden bovendien negen songs en op die nieuwe staan er maar vijf:

Boon Time

We The Gathered

4;59:59

Coyotes

Empire State

Doordat er ook nog een bluesgitarist is die Greg Copeland heet, moet je er bovendien ook nog voor oppassen dat je niet bij diens muziek uitkomt.

De twee inmiddels door deze Greg Copeland uitgebrachte songs zijn erg sfeervol en beloven dus veel voor de andere drie:

Boon Time:

We The Gathered:

Mijn recensie van ‘The Tango Bar’ vind je in de categorie recensies singer-songwriter.

Benieuwd naar deze toch redelijk mysterieuze figuur?

www.gregcopelandmusic.com/about