Black Mesa Records  BMR085

opmerkelijke herstart

R.R. Williams heeft veel muzikale ervaring, want hij speelde als tiener bas in punkbands en vanaf zijn examenjaar van highschool acht jaar in een metalcoregroep.

Tegelijkertijd had hij echter ook een sluimerende voorkeur voor singer-songwriter en popmuziek, al was zijn eerste soloalbum in 2022 een punkalbum, ‘Dystopian Thing’. Pas daarna gaf hij toe aan zijn geheime liefdes: tijdens de coronaperiode begon hij akoestische nummers te schrijven en vanaf de winter van 2022 trad hij ook solo op.

De negen songs op dit album zijn het resultaat van die verandering, al begint het met het

rockende ‘Tightrope’, dat met zijn jachtige ritme en gitaren duidelijke new wave-invloeden heeft.

Dat nummer is met zijn tekstuele knipoog naar zijn muziekverleden echter een misleidende opener, want de andere songs zijn klinken akoestisch, ook als Williams en oude vriend en producer John Moreland drums, bas en elektrische gitaar toevoegden.

De twee speelden in drie nummers akoestische gitaar, maar drumden en basten ook, terwijl Moreland dan ook nog elektrische gitaar speelde en koortjes zong. In de andere zes nummers begeleidt Williams zijn zang alleen op akoestische gitaar en mondharmonica.

Hij toont juist in die acht open nummers een groot gevoel van trefzekere melodieën en heeft een expressieve, overtuigende stem. Zijn teksten zijn tegelijkertijd persoonlijk en universeel, dat delicate evenwicht dat ervoor zorgt dat ze ook aanspreken. Williams bezingt op klassieke manier thema’s als een zwaar christelijke jeugd, liefde, uit elkaar gaan, vervreemding en de werkloosheid die hem en zijn vrouw tegelijkertijd trof en maakte zo een tijdloos album.

***1/2