Donald Trump heeft nog maar eens een nummer toegevoegd aan de lange lijst van songs die hij ongevraagd gebruikte tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten.

Daarmee wordt de lijst van protesterende artiesten en/of nabestaanden ook meteen langer, want de erven van Isaac Hayes hebben Trump een zgn. ‘cease and desist’-brief gestuurd. Daarin eisen ze dat hij onmiddellijk stopt met het draaien van Hayes’ ‘Hold On, I’m Coming’, dat wereldberoemd werd in 1966 door Sam & Dave.

Dat is het niet het enige, want James Walker, de advocaat van de nabestaanden, eist bovendien drie miljoen dollar (2,7 miljoen euro) voor de meer dan honderd keer dat Trump het nummer al liet draaien tijdens zijn politieke bijeenkomsten. Die specificeerde hij in een bijlage waarvan hij bovendien schreef dat die niet volledig was.

Ook schrijft hij dat dat nog een gering bedrag is voor het totale aantal keren: als het tot een proces komt, zal hij minstens 150.000 dollar (137.000 euro) per keer eisen.

Als Trump niet reageert voor 16 augustus, spant Walker dat proces inderdaad aan.

Isaac Hayes’ zoon Isaac Hayes III beschreef Trump onderussen als volgt op X:

‘Donald Trump represents the worst in integrity and class with his disrespect and sexual abuse of Women and racist rhetoric. We will now deal with this very swiftly.’

Of Trump van dit alles onder de indruk is, blijft de vraag. Verleden week voegde ook Celine Dion zich in de rij artiesten die eisten dat hij stopte met het gebruik van hun muziek tijdens zijn politieke bijeenkomsten. Hij had haar ‘My Heart Will Go On’daarvoor gebruikt, maar reageerde niet publiekelijk op haar eis.

Eerder wekte hij al het ongenoegen van onder anderen Tom Petty en diens erven, Rihanna, Aerosmith, John Fogerty, de Rolling Stones, de Village People, Journey en Linkin Park.

Eerdere berichten over het gebruik van popsongs zonder toestemming door Donald Trump, maar ook door anderen vind je ook in het Dossier Politiek en popmuziek.