Dat folky singer-songwriter en schilder Bob Neuwirth herontdekt dreigt te worden door de Bob Dylan-biopic ‘A Complete Unknown’ is gezien de titel van die film hoogst symbolisch.

Neuwith bleef ondanks zes albums in muzikale kringen minder dan een cultheld, al was hij bevriend met Joan Baez, Bob Dylan, Janis Joplin, Kris Kristofferson, John Cale, T Bone Burnett en Patti Smith, om er maar een paar te noemen.

Zo schreef hij mee aan Janis Joplin’s ‘Mercedes Benz’ en ging hij met Dylan mee op veel van zijn vroege tournees. Daardoor is hij ook te zien in D.A. Pennebaker’s Dylan-documentaire ‘Don’t Look Back’, Ook hielp hij Dylan de groep muzikanten samen te stellen die met hem op tournee ging als de Rolling Thunder Review.

Nu gaat hij worden gespeeld door acteur Will Harrison, die we zouden kunnen kennen als Graham Dunne, de gitarist van de band die centraal staat in ‘Daisy Jones & the Six’. Die serie werd duidelijk gebaseerd op het wel en vele wee van Fleetwood Mac ten tijde van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks.

Een kans om Neuwirth twee jaar na zijn dood op 82-jarige leeftijd beter te leren kennen is via een documentaire die zal worden geproduceerd door zijn vriendin Paula Batson, die zelf ook in de muziekindustrie werkzaam was.

Daarin zullen ook beelden te zien zijn van een tribute-concert dat na zijn dood in 2022 werd georganiseerd: onder anderen T Bone Burnett, Maria Muldaur, de recent ook overleden folklegende Happy Traum en Eric Clapton zijn songs speelden en zongen.

Bovendien wordt Neuwirth’s debuutalbum opnieuw uitgebracht op 27 september as. Dat gebeurt samen met een filmpje met beelden uit de jaren zestig die door hem zelf geschoten zijn.

Dat eerste album nam hij op in Los Angeles voor het destijds fameuze Asylum-label en dus deden een hele hoop toenmalige sterren mee:

Kristofferson, Cass Elliot, Don Everly, Roger McGuinn, Chris Hillman, Rita Coolidge, Poco-bassist Timothy B. Schmit, Geoff Muldaur, steel-gitarist Ben Keith, gitarist Jeff ‘Skunk’ Baxter, organist Booker T. Jones en Dusty Springfield in een combinatie van Neuwirth’s eigen nummers en covers van Don Gibson (“Legend in My Time”), Donnie Fritts, and Troy Seals (“We Had It All”). Door die nogal overvloedige sterrenbezetting en door het gebruik van drank en drugs raakte Neuwirth’s songs en cover van  bedolven onder talloze instrumenten. De rerelease is dan ook onder handen genomen, waardoor de orkestrale bijdragen zijn verkleind en het geluid kaler is.

Een eerder bericht over Bob Neuwirth vind je in de categorie Dossier: ook al dood…