Vroege Beatle Pete Best en zijn broer Roag hebben een club waar de vroege Beatles optraden verbouwd tot AirBnB.

Het gaat om de Casbah Coffee Club, een podium in de kelder van het huis in Liverpool waar de familie Best in 1956 woonde en dat werd bestierd door moeder Mona.

Een bijzonder detail is, dat zij al haar juwelen had beleend om te kunnen wedden op een paard dat deelnam aan de Epsom Derby, maar met 33 tegen 1 een duidelijke outsider was. Het paard won echter en van de opbrengsten kocht Mary best het toen leegstaande, vervallen huis.

Dat het werd bereden door de toen nog piepjonge jockey Lester Pigott voegt daar in ieder geval voor alle Engelsen nog veel aan toe, want Pigott zou uitgroeien tot een van de grootsten in zijn vak en dus tot een nationale bekendheid, al was hij noch groot, noch imposant: jockeys wegen doorgaans maar tussen de 45 en 60 kilo.

De Beatles speelden voor hun optredens in Hamburg al dertien keer in dat huis, maar daarna naar verluidt nog zo’n veertig keer, terwijl  Beatles-voorgangers de Quarrymen er daarvoor ook zeven avonden optraden. Dat was de groep waarin John Lennon al zat voor hij met Paul McCartney ging samenspelen, al trad McCartney er wel tot toe, net als George Harrison.

Volgens Pete Best was de laatste er ook verantwoordelijk voor dat de Beatles er gingen optreden. Hij zat namelijk in het Les Stewart Quartet, de groep die er zou spelen, maar die viel daarvoor al uit elkaar.

Harrison zou toen gezegd hebben dat hij nog wel een paar jongens wist ‘die niets aan het doen waren.

Nu hebben de broers Best vijf appartementen in het pand gecreëerd. Die dragen alle de naam van een oorspronkelijke Beatle, dus van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe en Pete Best zelf.

Dat Ringo Starr ontbreekt, komt doordat hij nog geen lid van de groep was , toen ze daar optraden.

De appartementen kosten zo’n 200 dollar (zo’n 175 euro) per nacht, maar zijn dan wel gedecoreerd met ‘exclusieve Beatles-memorabilia’: foto’s, originele posters uit die tijd en oude instrumenten.

Als je wilt gaan boeken, is het adres nuttig: 8 Haymans Green

www.theguardian.com/music/article/2024/aug/21/liverpool-venue-casbah-coffee-club-that-hosted-some-of-the-beatles-earliest-gigs-turned-into-airbnb

Eerdere berichten over de Beatles en andere functies van geboorte- en woonhuizen van Lennon, McCartney, Harrison en Starr vind je in de categorie nieuws.