Het leek overduidelijk: het Trump-team had het Foo Fighters-nummer ‘My Hero’ zonder hun toestemming gebruikt tijdens de opkomst tijdens een verkiezingsbijeenkomst van Robert F. Kennedy, de neef van en de onafhankelijke presidentskandidaat die in oktober 2023 nog verklaarde Trump niet te zullen steunen doordat hun standpunten heel erg anders waren, en die zich recent aan Trump’s zijde schaarde, doordat hij zelf geen enkele kans maakt op een substantieel stemmenaantal.

Dat de groep ertegen protesteerde, meldde dat daartegen afdoende actie  was ondernomen, was een standaardzet. Dat de band vervolgens toezegde de royalties aan het campagneteam van Kamala Harris en Tim Walz te doneren, was origineel, maar klopte met dat ongeoorloofde gebruik.

Inmiddels heeft dat incident een onverwacht gevolg, want het kamp Trump stelt wél toestemming te hebben gekregen voor het gebruik van het nummer.

Niet alleen twittert Steven Cheung dat woordspelig: ‘It’s Times Like These facts matter, don’t be a Pretender’.

Dat is niet alleen woordspelig, want Cheung gebruikt twee songtitels van de Foo Fighters, maar niet alleen bevat zijn bericht een typefout, het is ook een klassiek voorbeeld van een gotspe, dat juist de woordvoerder van een van de grootste fantasten van de moderne geschiedenis dat beweert.

Ook de Britse Krant The Indepent schrijft overigens papieren te hebben gezien, waaruit naar voren lijkt te komen dat die toestemming wel verkregen is.

Die bron kun je we serieus nemen, al blijft de achtergrond voorlopig raadselachtig:

www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/foo-fighters-my-hero-trump-rfk-jr-b2601348.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1724544848

Het zou echter kunnen dat niet Trump persoonlijk die vergunning had, maar de zaal waarin zijn bijeenkomst plaatsvond.

Er bestaat een algemene vergunning( een zgn. Political Entities License) om elke song te draaien die geregistreerd is bij de BMI, een Amerikaanse organisatie die royalties int voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers.

Alleen als tegen dat gebruik expliciet bezwaar wordt aangetekend door een van de rechthebbenden, wordt dat gebruik verboden. Dat gebeurt vaak achteraf.

Een eerder bericht over dit specifieke voorval vind je vanzelfsprekend in de categorie Dossier Politiek en popmuziek.