Hoewel het door velen als legendarisch bestempelde Byrds-album ‘Sweetheart of the Rodeo’ in 1968 verscheen, komt op 30 augustus het live-album ‘Roger McGuinn, Chris Hillman with Marty Stuart and his Fabulous Superlatives Celebrate the 50th Anniversary of Sweetheart of the Rodeo’ uit.

Dat is een uitgebreide weergave van de 27 optredens durende tournee die die gelegenheidsgroep in wel degelijk in 2018 ondernam: er staan namelijk maar liefst 24 nummers op.

Naast zanger, gitarist en mandolinespeler Marty Stuart bestond de begeidingsband uit de eigen musici van de countrymuzikant: drummer Harry Stinson, bassist en steelgitarist Chris Scruggs en gitarist Kenny Vaughan.

Het album is overigens meer dan een live gespeelde versie van het traditionele country-album dat de Byrds verrassend genoeg uitbrachten na ‘The Notorious Byrds Brothers’.

Het optreden begint en eindigt met allerlei Byrds-klassiekers en nummers die de groep inspireerden, al wordt de invloed van David Crosby nogal weggemoffeld.

Die was dan ook na veel ruzies ontslagen door McGuinn en Hillman, die tijdens en na de  opnamen van ‘The Notorious Byrds Brothers’ om verschillende redenen ook drummer Michael Clarke en zanger-gitarist Gene Clark definitief uit de groep zetten, nadat beiden eerder al waren gestopt én kort waren teruggekeerd.

Ten tijde van ‘Sweetheart of the Rodeo’ waren McGuinn en Hillman dan ook inderdaad de enige twee resterende Byrds, al moet de invloed van de toen nog geheel onbekende, net tot de groep toegetreden Gram Parsons niet worden onderschat. Ook hij werd echter gaandeweg de opnamen ontslagen, terwijl een aantal van zijn zangpartijen werden gewist ten gunste van die van McGuinn.

de tracklist:

My Back Pages

A Satisfied Mind

Mr. Spaceman

Time Between

Old John Robertson

Wasn’t Born to Follow

Sing Me Back Home

Drug Store Truck Drivin’ Man

Mr. Tambourine Man

You Ain’t Goin’ Nowhere

Pretty Boy Floyd

Hickory Wind

Life In Prison

One Hundred Years From Now

Nothing Was Delivered

Blue Canadian Rockies

The Christian Life

You’re Still on My Mind

You Don’t Miss Your Water

I Am a Pilgrim

So You Want to Be a Rock ‘N’ Roll Star

I Feel A Whole Lot Better

Eight Miles High

Turn! Turn! Turn!

Een enkel eerder bericht over The Byrds vind je in de categorieën nieuws en muziekboeken.