EPCD02/Coast to Coast

www.ericdevries.info

muzikale thuiskomst

Singer-songwriter Eric Devries is een van de veteranen van de Nederlandse rootsmuziek en diep geworteld in de Amerikaanse traditie. Dat bleek op zijn vier vorige soloalbums, waarbij hij op ‘Song & Dance Man’ uit 2021 soms al een voorkeur voor het traditionele bluegrass-geluid had ontwikkeld.

Die is tot volle ontwikkeling gekomen in deze dertien door hem geschreven songs. Hij nam ze live in de studio op met de muzikanten met wie hij op zijn vorige album speelde én de afgelopen twee jaar toerde door Nederland, Duitsland en Oostenrijk: Lucas Beukers – contrabas, Joost van es – viool en Janos Koolen – banjo, mandoline, gitaar en coproductie.

Devries’ Amerikaanse muzikale oriëntatie blijkt in al zijn songs, maar misschien het sterkst in

‘Hit the Road Running ’, waarin hij niet alleen Beat-schrijver Jack Kerouac noemt, maar ook Bob Dylan citeert in zangstijl en in de parafrase ‘Baby, It ain’t me’.

Het nummer is ook exemplarisch voor veel songs op Devries’ vijfde: het is uptempo en heeft met de fel solerende Van Es op viool een traditioneel feestgeluid, maar zijn tekst doet ertoe, al dreigt die te worden ondergesneeuwd door een melodie die tot dansen noopt.

Zijn teksten zijn echter die van een singer-songwriter, waarbij hij in het weemoedige ‘What If It’s A Boy’ het diepst graaft: daarin zingt hij met spijt, liefde én moed over de pasgeboren Alice, die tot verbijstering van hem en zijn vrouw nooit zal kunnen lopen of praten.

Een enkele keer klinkt een song eerder rootsy dan als bluegrass, waarbij Koolens gitaar een sfeervolle hoofdrol heeft: ‘Ballad of Johnny & Ginny’ klinkt alsof Lyle Lovett die ook had kunnen opnemen. Opvallend is ook, dat Devries twee songs van de Hidden Agenda Deluxe-albums uit 2016 en 2018 opnieuw opnam: ‘Shine’ en ‘Angels in the Snow’.

Devries bewijst zo op zijn vijfde dat hij zijn vorm hoorbaar heeft gevonden.

***1/2

Eerdere berichten over Eric Devries vind je in de categorieën nieuws en concerttips.

Mijn recensie van ‘Sweet Oblivion’ vind je dan vanzelfsprekend in de categorie recensies singer-songwriter.