Spotify heeft een belangrijke verandering bekendgemaakt: vanaf 1 mei a.s. kunnen gebruikers die Spotify recent hebben ontdekt niet langer meer gratis onbeperkt genieten van streaming muziek. Gebruikers die een account hebben aangemaakt op 1 november 2010 of erna kunnen voortaan een nummer nog maar vijf keer gratis beluisteren.

Ook halveert Spotify de luistertijd van gebruikers van de gratis dienst. Vanaf de lancering kunnen muziekliefhebbers twintig uur per maand luisteren naar gratis streamingmuziek, maar dat wordt per 1 mei teruggebracht tot tien uur. Dat staat gelijk aan ongeveer 200 tracks of 20 albums.

Spotify wil tegelijk wel nieuwe gebruikers blijven aantrekken en daarom kunnen nieuwe abonnees de eerste zes maanden gebruik maken van de gratis variant onder de huidige voorwaarden. Ook komen er nieuwe diensten bij en werd de muziekbibliotheek uitgebreid van tien miljoen nummers naar dertien miljoen.

Verder introduceert de site de mogelijk om zeven dagen lang gratis de premium of unlimited versie te proberen en in mei komt er een dertig dagen durend proefabonnement op Spotify premium.

Spotify’s mede-oprichter Daniel Ek heeft in een persoonlijke blog toegelicht dat ook huidige gebruikers van deze verandering niet de dupe zijn. De meeste gebruikers spelen volgens hem gemiddeld per maand 50 nieuwe nummers af en beluisteren zeven van de tien tracks nu al niet vaker dat vijf keer.

Spotify wil op deze manier ongetwijfeld meer gebruikers de overstap laten maken naar Spotify Unlimited (€4,99 per maand) en Spotify Premium (€9,99 per maand).

Zoals bekend kunnen betalende abonnees reclamevrij onbeperkt naar muziek luisteren. Premium abonnees kunnen de muziek bovendien ook afspelen op mobiele apparaten en profiteren bovendien van een hogere geluidskwaliteit en exclusieve content.

De vraag is nu wat de echte motieven van Spotify zijn: moeten ze te veel geld afdragen aan artiesten en platenlabels voor de door hen gedraaide muziek, hoewel artiesten klagen over de lage vergoeding, of zorgen tegenvallende reclame-inkomsten en de gewenste lancering in de V.S. voor onverwachte financiële problemen?

Duidelijk is in ieder geval dat het bedrijf al bijna twee jaar probeert de Amerikaanse markt open te breken. De grote muzieklabels zitten daar echter niet om te springen. Zijn zijn bang dat de gratis dienst gebruikers weghoudt bij betaalde downloadsites als iTunes en Rhapsody.

Spotify heeft al wel overeenkomsten met Sony Music en EMI Music en het zou op het punt staan ook een akkoord te sluiten met marktleider Universal Music.

Andere berichten over Spotify vind je in het Dossier: Crisis in de platenindustrie.