Je nieuwe cd een tijdje gratis streamen is een van de middelen die popacts gebruiken om aandacht te krijgen en die cd vervolgens te verkopen, net als de muziek beschikbaar stellen voor de Spotify’s van deze wereld .

Het is massaal populair en websites vechten dan ook om het min of meer exclusieve recht die stream tijdelijk te mogen hosten, terwijl streamen ‘in the cloud’ alweer zo gewoon lijkt, dat niemand daar zelfs meer over praat…

Eerder meldden wij al, dat er echter een paar opvallende namen zijn die ontbreken. Recent waren dat Tom Waits en Coldplay.

Bij de eerste klopte dat niet helemaal, want hij streamde Bad As Me voor de release via zijn label ANTI, maar de Amerikaanse NPR moest de na de release geplaatste stream weer weghalen: ‘ Audio is no longer available at the request of the artist.’

Coldplay streamde Mylo Xyloto zelfs helemaal nergens, miscchien om de verkoop op die manier exclusief te maken en dus te stimuleren.

‘In the cloud’ zijn beide cd’s ook helemaal nergens te horen. Let wel: wij bedoelen uiteraard legale verspreiding…

Blijkbaar werkt die strategie, want via iTunes vestigde Coldplay iin nieuw verkooprecord in de eerste week: het album werd meer dan 500.000 keer gedownload via de Apple store.

www.billboard.biz/bbbiz/industry/digital-and-mobile/coldplay-s-digital-strategy-pays-off-group-1005474142.story