Het is alweer een tijdje rond de illegale downloadveteraan The Pirate Bay.

Eerder werd een van de pioniers van het illegale downloaden onder meer verboden in Nederland op initiatief van Stichting BREIN, maar doordat de site wordt gehost vanuit het buitenland, was een verbod niet af te dwingen.

Nu doet de British Phonographic Industry een poging. De BPI heeft British Telecom namelijk verzocht de site op vrijwillige basis uit de lucht te halen. Als BT daartoe niet bereid is, stapt de BPI naar de rechter.

BT heeft inmiddels het voor providers klassieke antwoord gegeven: ‘ Don’t kill the messenger.’ of misschien beeldender in dit verband: ‘Don’t shoot me, I’m only the piano player.’

Eerder stelden ook onder meer Nederlandse providers zich op het standpunt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van een site en dat het vrijwillig blokkeren van sites alleen in uitzonderlijke gevallen te rechtvaardigen is. Volgens de bedrijven komt met het uit de lucht halen van sites ans The Pirate Bay de vrijheid van meningsuiting namelijk in gevaar…www.guardian.co.uk/technology/2011/nov/04/british-telecom-block-illegal-filesharing-site

In mei jongstleden deed een Weense rechtbank de uitspraak dat UPC de illegaal verklaarde website Kino moet blokkeren voor abonnees. UPC moest dat doen door de IP-adressen en domeinnamen te blokkeren.

Het kan dus blijkbaar wèl…

Eerdere berichten over The Pirate Bay, Stichting BREIN etc. vind je in Dossier: Crisis in de platenindustrie.