elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: recensies singer-songwriter (Page 1 of 18)

The Spirit World – Dennis Kolen

Muddy Track MT202402

www.denniskolen.com

persoonlijke traditie

De Nederlandse singer-songwriter Dennis Kolen zat ooit in Wyatt, maar maakt al sinds 2005 soloalbums. Dat doet hij vaak buiten het licht de spotlights, maar hij hanteert een strak tempo: deze dertien songs zijn zijn negentiende (!) sinds zijn solodebuut ‘The Jinx’ (2005).

Ditt is een alle opzichten klassiek soloalbum, want Kolen schreef, speelde, zong en produceerde alle nummers alleen. Centraal daarin staan naast zijn stem zijn akoestische gitaren, maar hij zorgt voor afwisseling door sommige nummers klein te houden en andere iets steviger aan te zetten met bas en drums. Ook die zijn overheersend akoestisch, want een elektrische gitaar is alleen een enkele keer te horen als accent.

Kolen dubde verschillende gitaarpartijen in die elkaar aanvullen, net als gelaagde koortjes achter zijn leadzang. Samen met zijn gevoel voor vloeiende melodieën zorgt hij zo voor een geluid dat even rijk is als open. Dat heeft invloeden van

Continue reading

Live at the Fillmore East, 1969 – Crosby, Stills, Nash & Young

Rhino 6 03497 83961

fans only

Van de tournees van Crosby, Stills, Nash & Young kwam in de jaren zeventig al ‘4 Way Street’  uit, terwijl in 2014 ‘ CSNY 1974’  verscheen, een box met veertig nummers en een dvd van de laatste tournee voordat het viertal voor de eerste uiteenging.

De dubbelaar documenteert de muziek van de groep toen de vier nog in elkaar geloofden, de box die van de ‘Doom Tour’, hun door te grote ego’s en drugs bepaalde neergang, al is daar op het podium nog niets van te merken.

Deze zeventien songs dateren van het tweede concert van 20 september 1969 dat ze gaven met drummer Dallas Taylor en bassist Greg Reeves in de elektrische nummers, nadat ze de dag ervoor ook al twee keer hadden opgetreden in de New Yorkse Fillmore East. Dat was iets meer dan een maand nadat Young met Crosby, Stills en Nash voor hun tweede gezamenlijke optreden op het podium van het fameuze Woodstock-festival stond voor een publiek van ongeveer 450.000 toeschouwers, zodat hun samenwerking in de Fillmore East nog vers en fris was en de vier hoorbaar vrienden. 

Hoewel de tweedeling van dit concert met zijn elf akoestische nummers, vijf elektrische en de akoestische afsluiter ‘ Find the Cost of Freedom’ hetzelfde is als die op ‘4 Way Street’, is de inhoud ervan heel anders:

Continue reading

Dust Chaser – VanWyck

Maiden Name Records 151049 090096

reis naar zichzelf

Op haar vijfde album zette singer-songwriter VanWyck dertien songs die ze opnam met drummer Rowin Tettero, toetsenist Hans Hulzebosch, gitarist, bassist, toetsenist en co-producer Reyer Zwart plus producer Frans Hagenaars.

Met de laatste twee creëert de als Christine Oele geboren Van Wyck daarin het even open als intieme geluid van haar beste songs. Daarin staat haar expressieve, wat omfloerste stem als vanouds centraal.

In veel van deze nummers speelt de stilte dan ook weer de belangrijke rol die ook de rest van haar werk kenmerkt, al staan op dit album meer songs met een voortrollend ritme dan tot nu toe. Dat is bijvoorbeeld zo in opener ‘Unravel’, dat dromerig start met de combinatie van een pianomelodietje en de gitaar stemmende Zwart, maar zich ontwikkelt tot een dreigend nummer met een tekst waarin het verlangen met scheurende banden anoniem in de verte te verdwijnen centraal staat.

Meer dan de helft van deze songs heeft door hun nadruk op ritme sterker rootsy invloeden dan haar eerdere albums:

Continue reading

Joni Mitchell – Archives – Volume 4 – THE ASYLUM YEARS (1976-1980)

Rhino R2 726672/603497823680

overdaad

Het vierde deel van Joni Mitchell’s Archives begint in 1976 en loopt tot eind 1979, dus van haar zelfs voor haarzelf onverwachte deelname aan Bob Dylan’s Rolling Thunder Revue via liveoptredens uit haar eigen tournee kort daarna via haar klassieker ‘Hejira’, de overambitieuze en daardoor deels mislukte opvolger ‘Don Juan’s Reckless Daughter’ en het met muziek van jazzgrootheid Charles Mingus en gerenommeerde jazzmuzikanten opgenomen ‘Mingus’ naar Mitchell’s Amerikaanse tournee van september 1979 als sluitstuk.

Mitchell selecteerde 98 songs uit die periode en vulde zo zes cd’s: dat is er een meer dan deel III bevatte. Daaronder zijn maar liefst 73 liveopnamen, enkele aankondigingen van bv. folkie en Dylan-vriend Bob Neuwirth inbegrepen.

De andere nummers zijn het bij Gordon Lightfoot thuis opgenomen ‘Woman of Heart and Mind’, negen solodemo’s van Mitchell en twee vroege versies van songs voor ‘Hejira’, twee elementaire versies van nummers voor ‘Don Juan’s Reckless Daughter’, negen schetsen en alternatieve versies van stukken voor ‘Mingus’ en twee songs opgenomen tijdens repetities voor een tournee.

Deze jaren waren voor Mitchell’s artistieke ontwikkeling minstens net zo cruciaal als de periode die op deel III centraal stond:

Continue reading

The Woman I Would Be – Emily Haden Lee

www.emilyhadenlee.com

in meer dan een opzicht klassiek

De Amerikaanse singer-songwriter Emily Haden Lee debuteert met twaalf zelfgeschreven songs die ze opnam met singer-songwriter Steve Dawson (Dolly Varden) op lap steel, mandoline, bas, percussie en toetsen. Net als zij woont en werkt Dawson in Chicago, waar Haden Lee het schrijven van nummers ontdekte en optrad op open mic-avonden.

Dat was op zijn minst een onverwachte ontwikkeling, want ooit zat ze op het conservatorium in het een-na-laatste jaar van de opera-afdeling. Daarna zong ze in koren en werkte ze als binnenhuisarchitect.

Dawson is niet alleen de belangrijkste muzikant naast Haden Lee, die zingt en akoestische gitaar speelt, hij produceerde het album ook samen met haar en haar echtgenoot Alex Lee. De laatste speelde in een aantal songs mee op drums, banjo en gitaar. Verder is alleen Bill Evans een keer te horen op harmonica en een keer op mandoline.

Dat levert een in alle nummers doorzichtig en akoestisch geluid op waarin de Lee’s en Dawson stilte net zo belangrijk vonden als de vaak fluisterzacht bespeelde instrumenten: zo zijn in slechts drie van de twaalf nummers drums te horen, maar ook in het uptempo gespeelde ‘Sugar and Dirt’ en het dreigende ‘Wraith’ overheerst de ruimte. De muziek versterkt daarin evocatief Haden Lee’s teksten vol zelfverwijt en wanhoop.

De meeste melodieën zijn een mix van trefzeker meanderende folk en singer-songwriter. Daarin staat Emily Haden Lee’s heldere, hoge stem centraal. In haar teksten zingt ze over hoe ze opgroeide in een gelovig gezin met een gitaar spelende vader die uiteindelijk aan kanker stierf en haar eveneens gitaar spelende, drinkende en depressieve broer Jonathan, die recent aan de gevolgen daarvan overleed. Of ze haar moeder nog verwijten maakt of haar vergeeft voor haar escapisme, blijft in het midden, maar dat hun relatie niet harmonieus is, blijkt wel in ‘Begin Again’.

Met haar klank drukt ze dan ook vooral

Continue reading

Empire State – Greg Copeland

Hemifran/ Paraply Records

Paraply 057

www.gregcopelandmusic.com

intrigerend levensteken

Greg Copeland is een te goed bewaard geheim, want de inmiddels 78-jarige singer-songwriter debuteerde weliswaar in 1982 met ‘Revenge Will Come’, maar bracht daarna nog slechts twee albums uit: “Diana and James’ in 2008 en ‘The Tango Bar’ in 2020.

Na een relatief korte stilte brengt hij nu een EP uit met daarop vier songs en een maar 51 secondes lange opname van coyotes in zijn achtertuin die zo realistisch huilen dat honden ervan aanslaan.

Het is zekere zin symbolisch voor de EP, want ook in de andere nummers overheerst dreigend onheil, al zijn drie van die vier songs

Continue reading

Traveler’s Heart – Eric Devries

EPCD02/Coast to Coast

www.ericdevries.info

muzikale thuiskomst

Singer-songwriter Eric Devries is een van de veteranen van de Nederlandse rootsmuziek en diep geworteld in de Amerikaanse traditie. Dat bleek op zijn vier vorige soloalbums, waarbij hij op ‘Song & Dance Man’ uit 2021 soms al een voorkeur voor het traditionele bluegrass-geluid had ontwikkeld.

Die is tot volle ontwikkeling gekomen in deze dertien door hem geschreven songs. Hij nam ze live in de studio op met de muzikanten met wie hij op zijn vorige album speelde én de afgelopen twee jaar toerde door Nederland, Duitsland en Oostenrijk: Lucas Beukers – contrabas, Joost van es – viool en Janos Koolen – banjo, mandoline, gitaar en coproductie.

Devries’ Amerikaanse muzikale oriëntatie blijkt in al zijn songs, maar misschien het sterkst in

Continue reading

Wilde tulpen – Jaap Boots

JBM07

www.jaapboots.nl

vorm én vent

Op zijn vierde soloalbum zette singer-songwriter Jaap Boots twaalf songs en twee instrumentaaltjes. Die nam hij op met multi-instrumentalist en producer Marg van Eenbergen op piano, orgel, glockenspiel of mellotron, terwijl een drumcomputer af en toe een drummer speelde, Peter Asselbergs soms gitaar en/of bas en Mischa de Vos incidenteel piano.

Ondanks die muzikanten zijn de natuurlijk vloeiende melodieën meestal teruggebracht tot hun essentie en boeien ze, maar leiden niet af. Ook als Boots refereert aan Neil Young and Crazy Horse’ gruizig meanderende gitaarrock of Bruce Springsteen’s akoestische, folky ballads krijgen de teksten de nadruk. Die zingt Boots peinzend, melancholiek of vol vuur: meer nog dan op ‘Zal de hemel’, ‘Afkuil’ en ‘Terug naar zee’ is in veel nummers de stilte bepalend, ook in zijn herhaalde afrekening met The Boss.

Boots snijdt dan ook grote thema’s aan:

Continue reading

Unremarkable Lives – R.R. Williams

Black Mesa Records  BMR085

opmerkelijke herstart

R.R. Williams heeft veel muzikale ervaring, want hij speelde als tiener bas in punkbands en vanaf zijn examenjaar van highschool acht jaar in een metalcoregroep.

Tegelijkertijd had hij echter ook een sluimerende voorkeur voor singer-songwriter en popmuziek, al was zijn eerste soloalbum in 2022 een punkalbum, ‘Dystopian Thing’. Pas daarna gaf hij toe aan zijn geheime liefdes: tijdens de coronaperiode begon hij akoestische nummers te schrijven en vanaf de winter van 2022 trad hij ook solo op.

De negen songs op dit album zijn het resultaat van die verandering, al begint het met het

Continue reading

The Therapist – Philip Kroonenberg

Excelsior Excel 96652

over de grens

Singer-songwriter Philip Kroonenberg zette maar liefst vijftien songs op zijn achtste soloalbum. Hij nam dat net als voorganger ‘Some More Time’ op met producer Frank Hagenaars, drummer Jeroen Kleijn en bassist, gitarist en arrangeur Reyer Zwart, terwijl ook dochters Dunja, Lynn en Patsy meededen op respectievelijk piano, toetsen en zang.

Kroonenberg handhaafde zijn rootsy geluid, waarin regelmatig loom voortswingende ritmes te horen zijn en invloeden uit jazz, cajun en de Cariben. Hij verrijkte dat

Continue reading
« Older posts