elke dinsdagavond van 20:00 - 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site


Uitzending gemist

Category: Dossier Brexit en popmuziek (Page 1 of 2)

buitenlandse muzikanten: visa verplicht voor Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 januari 2021 zullen muzikanten die willen optreden in het Verenigd Koninkrijk een visum moeten hebben.

Ook zullen ze zo’n drie maanden voor hun bezoek moeten aantonen dat ze 1000 pond (1300 euro) op de bank hebben.

Dat is dan de bevestiging van het feit dat ze zichzelf kunnen bedruipen.

Daar moet je dan nog wel 244 pond per bandlid en technicus (zo’n 315 euro) bij optellen, want zoveel gaat het benodigde visum kosten.

De Britten maken een uitzondering voor degenen die al de A-status hebben.

De Britse Incorporated Society of Musicians heeft intussen  geen spaan heel gelaten van het immigratiebeleid van de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel.

De nieuwe immigratiewet zal de Britse muziekindustrie onthoofden per 1 januari 2021: veel buitenlandse bands zullen niet meer naar het VK durven komen om op te treden vanwege die eisen.

Daardoor zullen dan weer veel kleine podia in de gevarenzone terecht komen, zo stelt de Incorporated Society of Musicians en dat is een directe bedreiging voor een bedrijfstak die goed is voor een omzet van 111 miljard pond (ruim 130 miljard euro per jaar): Continue reading

Britse petitie gelanceerd ter bescherming van tournees muzikanten

Begin oktober publiceerde de Britse regering voorschriften voor Europese tournees van Britse popacts na de nog steeds voor 31 oktober geplande Brexit.

In antwoord daarop staat nu een petitie online die de Britse regering verzoekt in het Brexit-akkoord bepalingen op te nemen die het tournees mogelijk maken zonder dat werkvergunningen, uit- en invoervergunningen etc. hoeven te worden aangevraagd.

De opstellers ervan zien dat als een bedreiging voor het voornemen van zowel ‘kleinere’ Engelse artiesten door het vasteland van Europa te toeren als voor Engelse tournees van artiesten afkomstig van het Europese vasteland.

Inmiddels is de petitie meer dan 10.000 keer ondertekend, wat betekent dat de Britse regering erop moet reageren.

Als hij meer dan 100.000 keer zou worden ondertekend, moet hij worden behandeld in het Britse parlement: Continue reading

Britse regering: voorschriften voor Europese tournees klaar

Boris Johnson mag dan nog geen overtuigend plan hebben voor het verlaten van de EU op 31 oktober, zijn regering heeft de plannen wél klaar voor Britse artiesten die na een No-deal-Brexit door Europa willen toeren.

Die voorschriften variëren van een geldig paspoort voor een periode van minstens zes maanden via een sticker met de aanduiding ‘GB’ op de toerbus tot het aanvragen van een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification number) nodig voor de uitvoer van merchandise naar het vasteland van Europa, maar ook voor het invoeren van gekochte spullen.

Hoewel de instructie kort is, zijn er een hoop plekken om op door te klikken: Continue reading

Elton John: Europeaan eerder dan Brit

Elton John heeft zich nog maar eens duidelijk uitgesproken over de aanstaande Brexit.

Tijdens een concert in Verona zei hij op 29 mei dat hij zich schaamde voor wat zijn land had gedaan. Volgens hem heeft het de Britten uit elkaar gedreven.

Ook zei hij ‘doodziek’ te zijn van politici, in het bijzonder de Engelse. Ook is hij doodziek van Brexit, want hij is een Europeaan en geen ‘stomme, koloniale, imperialistische idioot’.

Eerdere berichten over Elton John en over wat Engelse muzikanten denken over Brexit vind je in de categorie Dossier Brexit en popmuziek.

 

Roger Daltrey nog altijd duidelijk voor Brexit

Op de vraag van een reporter van Sky News hoe Britse groepen na de Brexit gaan toeren in Europa, antwoordde Who-zanger Roger Daltrey met het typisch Britse: ‘O dear.’

Daarna was hij minder onderkoeld, want hij voegde eraan toe: ‘Alsof we niet door Europa toerden vóór die fucking EU.’ Ook zei hij nog: ‘Als je wilt tekenen voor bestuurd worden door een fucking maffia, doe dat dan. Het is als bestuurd te worden door de FIFA.’

Daltrey maakte ook al eerder duidelijk een overtuigd voorstander van de Brexit te zijn. Die berichten vind je in de categorie Nieuws.

Op de vraag van een reporter van Sky News hoe Britse groepen na de Brexit gaan toeren in Europa, antwoordde Who-zanger Roger Daltrey met het typisch Britse: ‘O dear.’

Daarna was hij minder onderkoeld, want hij voegde eraan toe: ‘Alsof we niet door Europa toerden vóór die fucking EU.’ Ook zei hij nog: ‘Als je wilt tekenen voor bestuurd worden door een fucking maffia, doe dat dan. Het is als bestuurd te worden door de FIFA.’

Daltrey maakte ook al eerder duidelijk een overtuigd voorstander van de Brexit te zijn. Die berichten vind je in de categorie Nieuws.

toegang buitenlandse musici in Verenigd Koninkrijk beperkt

Buitenlandse muzikanten zouden een uitzondering vormen op de regel dat buitenlandse arbeidskrachten meer dan 30.000 pond per jaar moeten verdienen om na de Brexit het VK binnen te mogen, zo staat in artikel 23 een beleidsstuk.

Dat adviseert de Government Immigraion Advisory Commission voor buitenlandse arbeidskrachten, die een visum voor vijf jaar aanvragen dus ook voor muzikanten. Die maatregel zou overigens pas ingaan in december 2020.

Muzikanten op tournee zouden vallen onder de regel dat Continue reading

Britse popwereld: Brexit-bedreiging

Terwijl Theresa May op visite ging bij Mark Rutte en Angela Merkel in een wanhoopspoging steun te krijgen voor een betere Brexit-deal, lopen andere beroemde vrouwen (en mannen) juist te hoop op zoek naar steun voor een compleet andere oplossing, maar dan via andere kanalen.

Annie Lennox en Chrissie Hynde zijn de beroemdste Britse boegbeelden die een open brief ondertekenden aan May en aan parlementsleden, maar ook de weer helemaal terug-van-weggeweest-zijnde Pink Floyd-drummer Nick Mason, de idealistische singer-songwriter Billy Bragg, Jamie Cullum en Marillion horen tot de ondertekenaars.

De brief is het initiatief van Music4EU en stelt dat ‘de huidige koers van de voorgenomen uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU’ een grote bedreiging vormt voor de Britse muziekindustrie. Daarom roepen de ondertekenaars dan ook op daarvoor een alternatief te zoeken.

De brief onderstreept de positieve effecten van de export van muziek en van optredens. Daarbij is de vrijheid van reizen voor artiesten van het allergrootste belang om op tournee te kunnen gaan om zo hun kunst te kunnen promoten.

In de brief wordt de zorg geuit dat het na de Brexit duurder zal worden fans te bereiken en moeilijker om internationale markten te betreden en dat optredens het gevaar lopen te worden uitgesteld of geannuleerd: Continue reading

Roger Daltrey optimistisch over Europese optredens na Brexit

Roger Daltrey heeft zich al eerder uitgesproken voor Brexit.

In een interview in BBC’s Radio 4 ‘Today’ voegt hij daar nog iets aan toe: optreden op het Europese continent zal voor Britse groepen niet een groot probleem worden na Breit.

Het zal wat meer papierwerk opleveren, zo zei hij, maar voor het Verenigd Koninkrijk in het verenigde Europa zat, beleefden Britse groepen een hoogtepunt.

Hij doelt daarmee op de jaren zestig en de vroege jaren zeventig, maar stelt dat de EU nog helemaal niet bestond en dat die zelfs nog niet was bedacht.

Dat geldt weliswaar voor de naam, maar de EEG was er natuurlijk wel degelijk: die werd tenslotte al opgericht op 1 januari 1958.

Het Verenigd Koninkrijk werd lid op 1 januari 1973, al bedong dat land allerlei uitzonderingen.

Verder hekelt Daltrey nog maar eens het democratisch tekort van de EU en de door hem als verspilling betitelde uitgaven aan degenen die van de EU profiteren.

 

Eerdere berichten over Roger Daltrey vind je in de categorie Nieuws.

Spotify en Netflix geblokkeerd voor Britten in Europa na Brexit?

Nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is getreden kunnen Spotify en Netflix geblokkeerd zijn voor Britten in Europa.

Als er geen akkoord komt tussen de EU en het VK, zijn de regels namelijk niet meer van kracht die er nu voor zorgen dat streamingdiensten geen onderscheid mogen maken tussen een Britse gebruiker thuis of op reis door het vasteland van Europa.

In dat geval zijn streamingdienstendan niet langer verplicht Britten op het vasteland van Europa toegang te verlenen tot hun diensten, zoals ze dat nu wel moeten volgens Europese wetgeving.

Een woordvoerder van Netflix zegt dat Britste toeristen nog altijd toegang zullen hebben tot de zender, maar alleen tot de programma’s die worden gestreamd in het land waar ze zich bevinden. Impliciet geeft het bedrijf “The Independent’ dus gelijk: Continue reading

British Phonographic Industry waarschuwt tegen Brexit.

De British Phonographic Institute heft in het jaarverslag over de positie van de Brotse popmuziek gewaarschuwd voor de gevolgen van Brexit.

CEO Geoff Taylor zei dat een sterke Brexit-deal nodig is om te voorkomen dat de import en export van muziek in het Verenigd Koninkrijk wordt geraakt doordat het land de EU verlaat.

Met dat kenmerkende, Britse chauvinisme stelde Taylor eerst dat de Britse muziek weer overal ter wereld een hoofdrol speelt door het talent van ‘onze artiesten en songwriters en de innovatie en investeringen van platenlabels.’ Hij vervolgde met: ‘Onze muziek verrijkt niet alleen de levens van fans over de hele wereld, zij draagt ook in belangrijke mate bij aan de economie van het VK door de buitenlandse omzet en door het aantrekken van aanzienlijke hoeveelheden bezoekers aan het VK.

Dan constateert hij echter: ‘Nu Brexit nadert, kan muziek helpen te laten zien wat opwindend is aan het VK terwijl we nieuwe handelsbanden smeden, maar alleen als de regering ons steunt door voor een sterke Brexit-overeenkomst te zorgen die artiesten in staat stelt vrijelijk op tournee te gaan, die muziekrechten goed beschermt en voorkomt dat het transport van fysieke muziekdragers wordt belemmerd.’ Continue reading

« Older posts