DE EU lanceerde eerder deze week het plan dat componisten en en muzikanten sneller de vergoeding moeten krijgen voor composities die (legaal) op het internet verkrijgbaar zijn.
Ook moet er een systeem van Europese licenties komen, zodat online muziekdiensten niets langer in elke EU-lidstaat met een andere auteursrechtenorganisatie zaken moeten doen.
De EU vindt dat eenduidige Europese regelgeving een voorwaarde is voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten, terwijl concurrentie tussen organisaties ook zou leiden tot een hogere vergoeding voor artiesten en lagere prijzen voor consumenten die legaat digitale muziek kopen.
Wonderlijk genoeg kwam er meteen protest uit muzikantenkringen.
Onder anderen Nick Mason van Pink Floyd en Ed O’Brien van Radiohead vinden, dat die plannen niet ver genoeg gaan.
De auteursrechtenorganisaties zouden namelijk een jaar de tijd krijgen om royalties te betalen, terwijl geld voor nummers waarvan de rechthebbende onbekende is na vijf jaar door die organisaties mag worden gehouden.
Wij hebben het denkbeeld dat meer concurrentie in een markt leidt tot lagere prijzen en betere dienstverlening wel eens eerder gehoord, maar gek genoeg is dat lang niet altijd goed bevallen in geprivatiseerde bedrijfstakken.
Bovendien komt zo een scheiding tot stand tussen copyrights voor on-line-muziek en muziek uit traditionele bronnen, want voor die laatste soort blijven de nationale organisaties wel de verwerkers.
Wij kunnen ons nu in ieder geval nog even niet voorstellen, hoe dat uitpakt….