De laatste maanden lijkt Stichting BREIN aan de winnende hand in de strijd tegen illegale downloads.
Duidelijkste tegenstander is The Pirate Bay, maar ook de Nederlandse Piratenpartij, die bestaat uit sympathisanten die denken dat een vrij internet er vooral in bestaat dat wat van ander is, ook zonder zijn toestemming van jou is.
Stichting BREIN had in een aantal kort gedingen bij de Haagse rechtbank steeds gelijk gekregen en blijkbaar kon de Piratenpartij de gang naar de rechter voor een hoger beroep niet maken wegens geldgebrek.
De partijkas was geheel of bijna leeg door de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, die de Piraten overigens geen enkele zetel opleverden.
Toch kan de legitimiteitsvraag niet worden gesteld, want na een oproep geld te storten op de website van Geen Stijl stroomde al 25.000 euro binnen.
Dat is ongeveer de helft van geld dat de Piratenpartij nodig heeft om toch in hoger beroep te kunnen gaan tegen de beslissing van de rechter, genomen in mei van dit jaar.
Toen werd het de Piratenpartij namelijk verboden lijsten met internetadressen te publiceren waarmee de ook al door de rechter opgelegde blokkering van The Pirate Bay kon worden omzeild.
De Piratenpartij stelt zich op het wel erg gratuite standpunt dat daarmee internetcensuur wordt gepleegd.
De Partij noemt de Auteurswet niet meer van deze tijd en zegt de discussie over een vrij en open internet liever door de politiek te willen laten voeren dan voor de rechter.
Doordat er nog zeven weken zijn om dat hoger beroep aan te tekenen, verwacht de partij de rest van het geld ook wel bij elkaar te krijgen.
Eerdere berichten over de strijd tussen Stichting BREIN en de Piratenpartij vind je in de categorie Dossier crisis in de platenindustrie.