Het gaat weliswaar slecht in de platenbranche, want hun omzet is de afgelopen vier jaar met ongeveer zestien procent verminderd. Toch investeren de platenlabels jaarlijks nog altijd 4,5 miljard dollar in A&R en marketing.
Daarvan ging dit jaar 2,7 miljard dollar naar Artist & Repertoire, een samenvatting voor het begeleiden van talent.
Het aan marketing bestede bedrag is wel aanmerkelijk afgenomen: in 2008 gaven ze nog 2,4 miljard uit en in 2011 nog 1,7 miljard dollar.
Dat komt doordat de digitale media ook in de marketing een steeds grotere rol spelen en op die manier kosten besparen. Een andere factor is het illegaal downloaden, want marketingbudgetten hangen altijd samen met de gemaakte omzet en die is sterk gedaald door internetpiraterij.
Dit zijn nog altijd duizelingwekkende bedragen, maar het schijnt ruwweg anderhalf miljoen dollar te kosten om een artiest te laten doorbreken bij het grote publiek.
Daarvan gaat 200.000 dollar naar een voorschot, 200.000 tot 300.000 dollar naar het opnemen, 50.000 tot 300.000 dollar naar kosten voor videoclips en 200,000 tot 500.000 naar promotie en marketing.
Dit zijn cijfers afkomstig uit Investing in Music. Dat is een onderzoek dat is uitgevoerd door de IFPI (International Federation for the Phonographic Tndustry) en de Worldwide Independent Music Industry Network (WIN).
Andere opvallende uitkomsten van het onderzoek zijn dat ‘product placement’ van muziek een serieuze bron van inkomsten is geworden en dat lokale artiesten nog altijd het merendeel van de fysieke muziekverkoop in handen hebben.
In 2011 leverde muziek gebruikt in tv-series, commercials en computergames ruim 340 miljoen dollar op, terwijl in de VS 62 procent van de omzet kwam van lokale acts. In Japan was dat 77 procent, in Duitsland 55 procent, in het Verenigd Koninkrijk 53 procent en in Frankrijk 54 procent. www.ifpi.org/content/section_news/Investing_in_Music.html