In 2012 groeide de totale muziekomzet met 0,3 procent tot 16, 5 miljard dollar ( miljard euro). Hoe klein die stijging ook is, het is de eerste keer sinds 1999, toen de hoogste omzet ooit werd gerealiseerd: 28, 6 miljard euro. Dat was ook het jaar dat Napster beschikbaar kam en sindsdien is de omzet elk jaar sterk gedaald.
De digitale omzet steeg met negen procent ten opzichte van 2011 tot 5.6 miljard dollar zorgt zo voor 34 procent van de totale omzet. In Noorwegen, Zweden en de VS maakte de digitale omzet meer dan de helft uit van het totaal.
Het aantal downloads steeg met twaalf procent tot 4,3 miljard stuks en de verkoop van digitale albums steeg met zeventien procent tot 307 miljoen stuks.
Ook muziekstreamers als Deezer and Spotify dragen bij aan dat succes en de International Federation for the Phonographic Industry verwacht dat die binnen afzienbare tijd meer dan tien procent van de digitale omzet voor hun rekening zullen nemen. Overigens is het aantal betaalde abonnementen wereldwijd nog zeer laag: het gaat om zo’n twintig miljoen betalende gebruikers.
Toch zorgen de door sommigen als ouderwets bestempelde, fysieke cd’s nog voor 58 procent van de winst, al was die in 2011 nog 61 procent van het totaal.