Wetenschapper Wes Wierda hoopt op 23 mei te promoveren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift waarin hij muziekuitgevers hekelt.
In Kick Back van de muziekuitgevers: Belang en gedrag van een verborgen deel van de creatieve industrie komt hij tot de conclusie, dat zij ethische grenzen overschrijden. Zij dwingen namelijk bij hen onder contract staande artiesten de rechten van teksten van hun liedjes af te staan in ruil voor radiotijd.
Wierda stelt dat de muziekuitgevers op die manier een sort inhaalslag maken. Hij toomt aan, dat zij in het digitale tijdperkweer belangrijker zijn geworden dan in de tijd van de grammofoonplaat. Toen waren de platenlabels de belangrijkste partij. Hij noemt het digitale tijdperk namelijk ‘het tijdperk van de rechten’. Nu er steeds minder muziek wordt verkocht, stijgt het belang van copyrights.
Die dwang is mogelijk doordat de bedrijfstak maar een beperkt aantal muziekuitgevers kent en er in feite sprake is van een kartel in een juridisch complexe materie, zodat de artiesten ook weinig alternatieven hebben:www.eur.nl/nieuws/detail/article/49040-kick-back-van-muziekuitgevers-belang-en-gedrag-van-een-verborgen-deel-van-de-creatieve-indust
Wierda had eerder een platencontract bij Polygram met Gerard Alderliefste. De eerste single van zijn groep Vigilante was ooit Plaat der Nederlanden bij 3FM.