Het Europees Parlement heeft er in een resolutie bij EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht op aangedrongen culturele en audiovisuele diensten, al dan niet online, uit te sluiten van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS.
De Gucht is tegen die resolutie, want de EU én de individuele lidstaten zijn voornemens hun maatregelen ter ondersteuning van de audiovisuele sector te blijven steunen. Het gaat daarbij in concreto om een richtlijn uit 2010, op basis waarvan quota kunnen worden opgelegd voor Europese muziek- en filmproducties.
De Gucht vindt, dat Europa met de VS moet onderhandelen over een eenzelfde soort bescherming voor online muziek en online films. iTunes en Google zijn immers maar twee van de Amerikaanse bedrijven die hun producten zullen willen blijven aanbieden op de Europese markt.
Het Europees Parlement vindt dat het ervoor moet zorgen, dat die Amerikaanse bedrijven ook Europese en lokale films blijven aanbieden.
De resolutie van het Europees Parlement is formeel vrijblijvend, want het zijn de 27 individuele lidstaten die de inhoud van het onderhandelingsmandaat voor De Gucht zullen bepalen.
Toch heeft het Europees Parlement uiteindelijk nog wel een mogelijkheid invloed uit te oefenen. Als De Gucht een akkoord afsluit, moet het Europees Parlement dat weer goedkeuren…