Worldpay is een van de bedrijven die digitaal betalen afhandelt en daar komt dan ook de interesse vandaan die de reden vormde voor dit onderzoek.

Het bedrijf ondervraag internetgebruikers in zeven grote landen hoe ze denken over het doorverkopen van legale digitale downloads.

Die vraag is interessant, want kort geleden waren er in de VS nog processen tegen ReDigi, een bedrijf dat dacht een gat in de markt te hebben ontdekt. Het wilde een site inrichten die vraag en aanbod op dit gebied bij elkaar kon brengen.

Een verkoper zou zijn bestand naar de servers van ReDigi uploaden. Alle kopieën op de computer van de  verkoper worden verwijderd en de koper krijgt toegang tot het bestand via een speciale ReDigi-app, maar kan het bestand eventueel zelf ook weer doorverkopen.

Het bestand wordt daarbij niet meer op de eigen pc opgeslagen maar op afroep ‘gestreamd’, terwijl de koper zich toch eigenaar van de muziek mag noemen.

Entertainmentbedrijven stapten daarop onmiddellijk naar de echter en eisen en kregen een verbod van tweedehands digitale transacties op grond van het intellectueel eigendom.

Die constructie werd namelijk op 1 april (…) jongstleden door de Amerikaanse rechter verboden, maar ReDigi legt zich daar voorlopig niet bij neer en werkt aan modernere versies van het programma. Die zouden de bezwaren van de rechter moeten ondervangen.

WorldPay concludeert echter dat de overgrote meerderheid van de internetters er anders over denken: op grond van een enquête komt de forma tot de conclusie dat daarvoor veel belangstelling bestaat.

WorldPay ondervroeg 11.483 (?!) mensen in zeven landen: de VS, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, India, China en Japan en schreef daarover het rapport The download on digital report – a global study exploring consumer behavior and trends in digital content and video games.

Uit dat onderzoek bleek dat maar liefst 65 procent van de ondervraagden interesse zouden hebben in de verkoop van digitaal materiaal dat ze hebben gekocht, terwijl 57 procent dat ook van anderen zou willen kopen.

In China is die bereidheid het grootst: daar wil maar liefst 82 procent verkopen. In Zuid-Korea is dat 78 procent en in India 66 procent, terwijl 49 procent van de Engelsen dat zou willen kunnen doen. Zuid-Koreanen staan bovenaan in het lijstje met interesse voor de aankoop van tweedehandse digitale bestanden: zeventig procent van de geënquêteerden in daarin geïnteresseerd, terwijl dat in de VS zestig procent is, in India 57 procent en in het Verenigd Koninkrijk 55 procent.

Wij zetten intussen tijdens het lezen van het rapport nog maar eens heel ouderwets een cd’tje op….

www.worldpay.com/corporate/content/worldpay-download-on-digital.pdf