Op de curator van de Free Record Shop is veel impliciete kritiek geoefend. Het verwijt was steeds, dat de curator door het lage tempo waarin voortgang werd geboekt, het toch al bedreigde voortbestaan van de Free Record Shop nog meer in gevaar gebracht werd.
Inmiddels heeft curator Borsboom en Hamm advocaten faillissementsverslagen op de website gezet.
Daaruit blijkt dat investeerder ProCures zeven miljoen euro zou lenen aan Free Record Shop Holding vanuit de Belgische vennootschappen, nadat het de Belgische tak van Free Record Shop en Game Mania had overgenomen.
Voor die overname richtte ProCures de vennootschap FRESH Entertainment Holding B.V. op, waarvan het de meerderheid van de aandelen hield. FRESH Entertainment nam vervolgens de aandelen van de Belgische werkmaatschappijen van de Free Record Shop-groep en de aandelen van GM Company Stores B.V (Game Mania) over voor een euro. Daardoor bleven de Belgische winkels van de Free Record Shop en Game Mania open.
Dat vindt de curator ‘opvallend’, want Game Mania werd in 2012 nog werd gewaardeerd op 12,6 miljoen euro. Bovendien hebben beide bedrijven samen een eigen vermogen van twintig miljoen euro en hebben ze zeven miljoen euro in kas, zo schrijft het FD.
Ook was er overeengekomen tussen Free Record Shop Holding, ProCures en FRESH Entertainment B.V. dat vanuit de Belgische vennootschappen een bedrag van circa zeven miljoen euro zou worden geleend aan Free Record Shop Holding.
Uit dat faillissementsrapport blijkt echter, dat ProCures desondanks geweigerd heeft, die lening te verstrekken. Als gevolg daarvan vroeg Free Record Shop Holding zelf het faillissement aan.
De Free Record Shop Holding wilde vervolgens de aandelen terugkopen voor dat overeengekomen bedrag van een euro, maar ProCures weigerde de aandelen te leveren. Uiteindelijk lukte dat wel, toen de curatoren dreigden met een kort geding.
Dat is op zich al raadselachtig, maar het wordt nog overzichtelijker als ProCures vervolgens toestemt onder voorwaarde dat de curatoren vrijwaring, kwijting en decharge zouden verlenen aan ProCures voor de periode dat het bedrijf eigenaar was van de Free Record Shop België.
Dat zou betekenen, dat de investeerder niet achteraf aansprakelijk kon worden gesteld voor de in die periode genomen beslissingen en de curatoren hebben geweigerd die verklaring af te geven.
Beide partijen staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar, want de curatoren hebben inmiddels vastgesteld dat ProCures/FRESH Entertainment Holding B.V. een bedrag van ongeveer 750.000 euro in rekening heeft gebracht aan de Belgische werkmaatschappijen van de Free Record Shop in de twee maanden dat het over de aandelen beschikte. De curatoren hebben aangekondigd, nader onderzoek te zullen plegen naar de reden hiervan.
Alle details?http://www.borsboomhamm.nl/faillissementsverslagen.asp
Eerdere berichten over de Free Record Shop vind je in de categorie Dossier Crisis in de platenbranche.