Wereldnieuws is het blijkbaar niet, want het vonnis van de rechtbank dateert alweer van 17 juli. Toch is het een belangrijke uitspraak, al was het maar doordat eruit blijkt, dat eigendomsrecht blijkbaar ingewikkelder is dan wij aannamen.

In januari 2003 namen Engelse en Nederlandse politieagenten meer dan vijfhonderd banden met nog onuitgebrachte songs van the Beatles in beslag. Die waren in het bezit van Engelsen en Nederlanders die hadden geprobeerd de banden te verkopen op de zwarte markt voor 400.000 euro. Of dat de werkelijke waarde benadert, is niet vast te stellen, want op die banden staan opnamen van de Get back-sessies van de Beatles uit 1969. Daaruit zou uiteindelijk het album Let it be ontstaan na een eindeloos lijkend productieproces door Phil Spector, maar er zouden ook andere songs van de Bealtels bij zijn en covers van songs van Bob Dylan en Johnny Thunders (…).

De vermoedelijke daders verschenen destijds in Londen voor de rechter, maar ze eisten nu een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Die zou de banden wederrechtelijk hebben teruggegeven aan Apple Films, de vennootschap die de nalatenschap beheert van de Beatles en hun erfgenamen, al gebeurde dat destijds op bevel van de rechter.

De eisers stelden dat zij destijds eerlijk aan de opnamen waren gekomen en die dus rechtmatig in eigendom hadden. Om die reden eisten zij in deze zaak dan ook een schadevergoeding van  650.000 euro van de Nederlandse staat.

De rechtbank in Den Haag heeft die eis nu afgewezen. Zij stelt in haar vonnis dat het afgeven van in beslag genomen goederen niets zegt over het eigendom van die goederen. De rechtbank vindt, dat bij de teruggave slechts wordt bepaald wie de goederen bewaart en waar dat gebeurt. De consequentie daarvan is dus, dat de Nederlandse staat niet onjuist heeft gehandeld, doordat aan het afgeven van de banden een rechterlijke uitspraak ten grond lag.

Als de muziekpiraten het eigendom willen claimen, moeten ze Apple Films maar voor de rechter dagen, zo stelt de Haagse rechtbank voor. Of de ‘eigenaren’ dit ook zullen doen, vertelt het verhaal dan weer niet…