De gerenommeerde London School of Economics heeft een rapport gepubliceerd waarin onderzoekers de conclusie trekken, dat illegaal downloaden geen nadelige effecten heeft gehad op de winsten van de muziekindustrie. Dat rapport is verstuur aan Britse volksvertegenwoordigers.
Het rapport stelt dat nieuwe businessmodellen ervoor zorgen, dat de muziekindustrie voordeel heeft van een digitale basis van het uitwisselen van bestanden. De winst van muziekindustrie is namelijk niet dramatisch gedaald, zo stelt het rapport, als de concertinkomsten en inkomsten uit copyrights daarbij worden opgeteld. Die zijn de laatste jaren weliswaar niet verder gestegen, maar wel gestabiliseerd. De teruglopende omzet in cd’s en lp’s zorgt wel voor minder winst in die takken, maar de winst komt dus nu uit andere inkomsten.
Nigel Godrich is het daar honderd procent mee oneens. Eerder al namen hij en Thom Yorke (beiden lid van Radiohead enAtoms for Peace) al stelling tegen Spotify vanwege de in hun ogen lage betalingen, maar ook dit rapport wekt zijn woede.
Godrich stelt dat de muziekindustrie door illegaal up- en downloaden is gedecimeerd en dat artiesten daardoor alles moeten doen om op te vallen, inclusief illegale downloads en muziekstreams. De inkomsten moeten komen uit andere bronnen als merchandise en concertkaartjes, zo zegt hij, maar dat is allemaal geen muziek.
De wetten op het copyright moeten dus niet worden versoepeld, concludeert Godrich, want het rapport moest zich daarover uitspreken. Hij hoopt dat de Britse regering zal zien hoe belachelijk het rapport is in de ogen van degenen die muziek maken en verwijt de opstellers van het rapport vooringenomenheid. Zij zouden voor internetpiraterij zijn.
Zelf oordelen?http://www.scribd.com/doc/172985274/LSE-MPP-Policy-Brief-9-Copyright-and-Creation