Afgelopen vrijdag publiceerde David Byrne een lang stuk in de Engelse The Guardian, dat door zijn lengte alleen al geen ingezonden brief meer kan heten.

Daarin neemt de laatste jaren de ons ook te eigenzinnig geworden ex-zanger van Talking Heads stelling tegen muziekstreamers als Spotify. Tegelijkertijd komt hij ook met gedetailleerde argumenten waarom de meest opvallende muziekstreamer beter voor de platenlabels zorgt dan voor de acts die er onder contract staan.

Zo legt hij uit dat labels vijftien tot twintig procent van de afdracht van Spotify aan hun acts uitbetalen. Vervolgens rekent hij voor dat een band van vier personen op basis van vijftien procent 236.549.020 keer per jaar moet worden gestroomd, voordat die vier daar ieder een inkomen van 15.080 dollar aan hebben. Dat is het wettelijke Amerikaanse minimumloon, ofwel 11.135 euro.

Voor wie dat nog niet duidelijk onrealistisch vindt, heeft Byrne een voorbeeld: Daft Punk’s slinkse discotrack Get Lucky werd tot eind augustus 104.760.000 keer gestreamd. Dat is toch geen slecht aantal, maar Byrne stelt dat dat de twee Fransen ieder slechts dertienduizend dollar (9600 euro) opleverde.

Tegelijkertijd keerde Spotify tot nu toe meer dan vijfhonderd miljoen dollar uit aan Amerikaanse labels en ook belangen in het bedrijf ter waarde van een geschatte drie miljard dollar (2.215.300.000 euro). Als de muziekstreamer ooit naar de beurs gaat, incasseren de platenmaatschappijen wel, maar vissen de artiesten opnieuw achter het net.

He besluit zijn felle pleidooi met een waarschuwing voor een muzikaal wel erg onaantrekkelijk toekomst, als hij besluit met de woorden: ‘Veel fans (ik inbegrepen) zeiden dat “muziek mijn leven redde”, dus moet er een of andere stimulans zijn om die levensredder voor toekomstige generaties beschikbaar te houden’:http://www.theguardian.com/music/2013/oct/11/david-byrne-internet-content-world