De muziekstreamers van deze wereld zijn in 2013 gezamenlijk voor de eerste keer goed geweest voor een omzet van meer dan 1 miljard dollar. De omzet uit streamingdiensten steeg namelijk spectaculair: die was maar liefst 51 procent. In 2012 was de omzet nog 734 miljoen dollar (miljoen euro). Daarmee kwam de omzet uit op 1,11 miljard dollar (800 miljoen euro).

Dat heeft de IFPI (International Federation for the Phonographic Industry) op dinsdag 18 maart bekendgemaakt in Digital Music Rapport 2013.

Het aantal betalende klanten van muziekstreamers steeg met veertig procent naar ongeveer 28 miljoen. In 2012 waren er dat nog ongeveer twintig miljoen. Die hebben trouwens keuze genoeg, want de IFPI heeft wereldwijd ongeveer 450 streamingdiensten geteld.

De digitale muziekmarkt groeide in totaal met 4,3 procent tot 5,9 miljard dollar (4,24 miljard euro). De fysieke verkoop daalde opnieuw sterk: die nam af met 11,7 procent tot 7,7 miljard dollar (5,5 miljard uro).

De cd is desondanks in veel landen nog altijd het best verkochte product: in 2013 was namelijk 51,4 van de totale omzet in muziek afkomstig van de cd.

De daling op de Duitse, Italiaanse, Britse en Amerikaanse markt was veel kleiner dan de gemiddelde afname. De Franse cd-verkoop steeg zelfs en dat kwam door de populariteit van nationaal repertoire. Er zijn trouwens veel landen waar nationale artiesten een zeer groot marktaandeel hebben.

De verkoop van vinyl is nog steeds marginaal in absolute cijfers, maar groeide desondanks spectaculair: de Amerikaanse vinylomzet steeg afgelopen jaar met 32 procent en de Britse met maar liefst 101 procent.

De muziekindustrie als geheel kromp in totaal met 3,9 procent naar 15 miljard dollar (10, 8 miljard euro). Die daling werd volgens de IFPI veroorzaakt door de Japanse markt, die met maar liefst 16,7 procent inzakte ten opzichte van 2012. Japanners maken namelijk nauwelijks gebruik van muziekstreamers.

De Europese markt groeide voor het eerst in twaalf jaar. De omzet was vorig jaar 5,389 miljoen dollar (3,87 euro). Dat was een groei van 0,6 procent vergeleken met 2012.

Goed nieuws is, dat de vijf grootste muziekmarkten in Europa groeiden. Dat zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië. De Nederlandse groei is overigens geheel te danken aan de toenemende streamingomzet.

Die verdubbelde van 17,8 miljoen in 2012 naar 38  miljoen euro vorig jaar. Daarbij zijn zowel de inkomsten uit advertenties als uit abonnementen meegeteld.

Ook de omzet van de Nederlandse muziekindustrie groeide en dat was voor het eerst in twaalf jaar met een percentage van 1.1 procent.

Wel daalde de omzet van cd’s en vinyl samen met maar liefst 19,2 procent naar 76,1 miljoen euro. Dat is overigens nog steeds ruim 58 procent van de totale omzet. De omzet van vinyl apart steeg trouwens van 6 miljoen naar 7 miljoen euro.

De downloadmarkt nam ook af: die daling was ruim 5 procent. Die afname kwam vooral door de lagere verkoop van singles.

Uit die vandaag verschenen IFPI-cijfers blijkt dat Nederland in de top tien staat van landen  waar het nationaal product tot de best verkochte muziek hoort.

Hieronder die top tien van dus min of meer gesloten markten, met daarachter de percentages nationaal product: Japan (100%)

Zuid-Korea (100%)

Brazilië (90%)

Italië (90%)

Zweden (90%)

Frankrijk (80%)

Denemarken (80%)

Nederland (80%)

Duitsland (70%)

Noorwegen (60%)