We hebben ooit geprobeerd de muziek van de grillige IJslandse zangeres Björk goed te vinden, maar zijn daar destijds niet in geslaagd.

Sindsdien lezen we vaker iets over haar dan we iets van haar beluisteren, hoewel zij ook weer niet zo heel vaak in het nieuws komt. Om een traditionele carrier in de popmuziek bekommert zij zich al helemaal niet.

Nu komt er daardoor wel heel onverwacht nieuws: haa Biophilia-project wordt onderdeel van het lesprogramma op sommige Europese scholen.

Björk ontwikkelde het Biophilia Educational Program, gebaseerd op de app bij het album Biophilia uit 2011, samen met Scandinavische pedagogen, wetenschappers, muziek- en scheikundedocenten. Hij is bedoeld om ‘kinderen hun eigen creativiteit te laten onderzoeken en dingen te weten te laten komen over muziek en wetenschap door het gebruik van nieuwe technologieën’.

De app is bedoeld voor kinderen tussen tien en twaalf jaar oud, maar zou in principe interessant zijn voor de leeftijdsgroep van acht tot vijftien jaar.

Het is gebaseerd op touchscreen-technologie en is uitgeprobeerd in Oslo, Reykvavik, Parijs, São Paulo en Los Angeles. Ook was het maandenlang te gebruiken in de openbare bibliotheek van New York en in The Children’s Museum of Manhattan:http://biophiliaeducational.org

Bovendien gaat het New Yorkse Museum of Modern Art de app aankopen voor de vaste collectie.

De curator van de afdeling Architectuur en design vindt dat Björk de manier waarop mensen muziek beleven heeft veranderd door ze die te laten maken, net als de erbij horende beelden in plaats van die passief te laten ondergaan.

In een interview met de Guardian zei Björk onder meer dat het programma erg populair is bij kinderen met ADD en dyslexie:

http://www.theguardian.com/music/2014/jun/07/bjork-environmental-campaign-timetable-nordic-schools