Neil Young heeft bekendgemaakt niet langer koffie bij Starbucks te kpen en roept anderen op dat ook te doen.
Op die manier neemt hij stelling tegen een proces dat een groot aantal bedrijven heeft aangespannen tegen de Amerikaanse deelstaat Vermont.
Die staat heeft namelijk een wet aangenomen die het per 1 juli 2016 verplicht stelt dat de verpakking van alle voedselproducten die genetisch gemodificeerde organismen bevatten dat ook vermeldt, met uitzondering van zuivel, vlees, alcohol en voedsel in restaurants.
Vier grote Amerikaanse voedselorganisaties vechten nu de rechtmatigheid van die wet aan. Een daarvan is de Grocery Manufacturers Association, waarvan Starbucks en Monsanto lid zijn. Monsanto is een bedrijf dat voorop loopt in het aanpassen van de genen van grondstoffen voor voedsel.
Young schrijft dat het misschien Monsanto niet kan schelen wat de consument denkt, maar Starbucks zal dat volgens hem wel doen en kan dus wellicht door de publieke opinie worden overgehaald de steun voor dat proces in te trekken.
Verder noemt Young het teleurstellend dat Starbucks dit standpunt huldigt, want in eerdere maatschappelijke kwesties als de rechten van lesbiënnes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders en arbeidsomstandigheden had de koffievekoper progressieve ideeën. N werkt het bedrijf samen met ‘de grootste schurk van allemaal’, zo maakt Young zijn mening duidelijk.
Het proces heeft volgens hem trouwens een veel groter belang dan voor Vermont alleen, voegt hij daaraan toe, want tientallen andere staten hebben hetzelfde plan.