Starbucks stopt eind maart met de verkoop van cd’s.
Dat doet het bedrijf dat koffiedrinken verhief tot een beleving met als motivatie dat het daarmee tegemoet komt aan de behoeften van de klanten. In een verklaring stelt Starbucks, dat muziek een belangrijk element zal blijven in die ‘beleving’, maar dat de manier waarop die wordt aangeboden ‘relevant’ moet zijn voor de klanten. Wel is het bedrijf van plan ‘unieke en boeiende’ artiesten te blijven selecteren van wie het denkt dat ze aanslaan bij die klanten.
Dat is een opvallende beslissing, want in 1999 lanceerde Starbucks het label Hear Music, waarop het compilaties en nieuwe titels uitgaf. Tot 2004 steeg de omzet daarvan elk jaar, ook door de samenwerking het gevolg van de teruglopende omzet in cd’s, die in 2014 afnam met zo’n vijftien procent.
In 2006 zou Starbucks 3,6 miljoen exemplaren hebben verkocht voor een bedrag van 65 miljoen dollar. Toen ook breidde de koffiehuisketen de muzikale activiteiten uit met optredens in Amerikaanse filialen en de lancering van een Amerikaans radiostation dat ‘Starbucks-muziek’ draaide ter ondersteuning van de releases.
Daarbij waren exclusieve versies van albums van Paul McCartney, Joni Mitchell en Alanis Morisette, wier akoestische versie van Jagged little pill in 2005 via Starbucks uitkwam, tien jaar na de oorspronkelijke versie.
Ook reent had Starbucks nog commercieel succesvolle albums als Taylor Swift’s 1989 en de soundtrack van de Disney-film Frozen.
De beslissing, ingegeven dorde teruglopende cd-verkoop, heeft daar ongetwijfeld ook weer gevolgen voor, zodat die slang ook al in zijn eigen staart bijt.