De World Health Organization van de Verenigde Naties vreest dat miljoenen jongeren over de hele wereld gehoorverlies zullen oplopen door het luisteren naar harde muziek.

In landen met gemiddelde en hoge inkomens luistert ongeveer de helft van alle mensen tussen de twaalf en 35 jaar naar zulke harde muziek dat het onveilig is, terwijl ongeveer veertig procent van hen in discotheken, cafés en sportwedstrijden wordt blootgesteld aan geluidsniveaus die schade veroorzaken.

De WHO stelt, dat een volume van meer dan 85 decibel gedurende acht uur schadelijk is, maar dat 100 decibel al schadelijk is blootstelling van een kwartier.

Daarom zouden jongeren pauzes moeten inlassen terwijl ze luisteren, het volume van hun telefoon of iPod maximaliseren en er niet langer dan een uur per dag naar luisteren.

Voor vrouwen is er een alternatief: in 2014 was er al een studie die stelde dat koffie dat het risico op tinnitus zou kunnen worden teruggedrongen door het drinken van koffie.

Uit een proef bleek, dat een hoge inname van cafeïne voor hen een lager risico op deze niet-omkeerbare, uiterst hinderlijke gehoorschade zou kunnen opleveren.

Vrouwen die per dag 450 tot 599 milligram cafeïne consumeerden (dus: drie tot vier kopjes koffie), liepen vijftien procent minder kans op gehoorschade.

Vrouwen die meer dan 600 milligram tot zich namen, liepen 21 procent minder kans tinnitus te krijgen. Ook andere voedingsstoffen als thee en chocolade bevatten trouwens cafeïne.

De eerste auteur van de studie, dr. Jordan T. Glicksman van de universiteit van Western Ontario, relativeerde de uitslag van de studie echter, zeggend dat je niet de conclusie kunt trekken dat cafeïne een geneesmiddel is voor tinnitus:

www.amjmed.com/article/S0002-9343%2814%2900198-3/abstract

Eerdere berichten over gehoorschade vind je uiteraard in Dossier Geluidsschade.