De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) heeft bekend gemaakt, dat de wereldwijde muziekmarkt in 2014 vrijwel constant is gebleven: de totale omzet daalde slechts met 0,4 procent vergeleken met die van 2013.
De totale muziekverkoop was 14,97 miljard dollar (14,15 miljoen euro), maar vooral de samenstelling van dat bedrag is onthullend.
Het marktaandeel van het traditionele fysiek product en dat van digitale muziek is namelijk voor het eerst even groot, namelijk 46 procent. Dat komt door een daling van het aandeel van de verkoop van fysieke muziek met 8,1 procent.
De laatste acht procent komen voort uit inkomsten van muziekrechten en uit het gebruik van muziek in commercials, films en tv-series.
Natuurlijk is het aandeel digitale muziek als geheel gegroeid en daarbinnen dan weer de betaalde muziekstreamers met maar liefst 6.9 procent.
Inmiddels hebben maar liefst ongeveer 41 miljoen mensen een abonnement waarvoor zij betalen. Dat is een groei van maar liefst 39 procent ten opzichte van 2013. Het aantal gebruikers van gratis abonnementen van muziekstreamers steeg echter bijna net zo snel, namelijk met 38,6 procent.
In geld zette de digitale markt 6,85 miljard dollar om (6,48 miljoen euro). Het aandeel van streaming ging ten koste van dat van de downloads, die acht procent minder verkochten.
Uitgesplitst per land zijn wel grote verschillen te zien:
De Amerikaanse markt groeide met 2,1 licht, net als Duitsland met 1,9 procent. Ierand stak daar bovenuit met een toename van 8,5 procent. Spanje groeide met 15,2 procent, terwijl dat land toch een enorme economische crisis doormaakte
Dalende omzetten waren er in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk (min 2,8 procent) en Frankrijk (min 3,4 procent):
www.ifpi.org/news/Global-digital-music-revenues-match-physical-format-sales-for-first-time