Uit cijfers over 2017 blijkt, dat muziekpiraterij is toegenomen. Dat blijkt uit het Global Piracy Report van MUSO.
Vorig jaar nam muziekpiraterij toe met maar liefst 14, 7 procent, concludeert die organisatie, met een totaal van 73,9 miljard bezoeken aan sites die illegaal luisteren mogelijk maken.
Daarvan waren 30,5 miljard bezoeken aan streaming sites, 21.2 miljard aan downloadsites, zes miljard aan openbare torrent sites en 500 miljoen aan gesloten torrentsites. Daarmee is muziekpiraterij populairer dan ooit, ondanks de steeds verder groeiende populariteit van muziekstreamers, zo vat MUSO het krachtig samen.
Muziek staat daarbij op de tweede plaats na televisie, maar voor films.
Niet zo verrassend wonen de meeste muziekpiraten in de VS. Daar werd 27,9 miljard keer een illegale muzieksite bezocht. Rusland staat op de tweede plaats met 20,6 miljard bezoeken, India verrassend derde met 17 miljard, gevolgd door Brazilië (12,7 miljard) en Turkije (11,9 miljard).
Overigens kwam MUSO erachter, dat het bezoek aan zgn. ‘stream ripping sites’ is gedaald met 33,86 procent in het laatste halfjaar van 2017. Dat wordt echter vooral toegeschreven aan het sluiten van de site YouTube.mp3 in september van dat jaar en zou dus een incident zijn
‘stream ripping’ is een relatief nieuwe techniek waarbij gestreamde muziek wordt omgezet in een downloadbaar bestand.
MUSO roept de muziekindustrie op rekening te houden met de trends die afgeleid kunnen worden uit het rapport, zowel waar het gaat om het beschermen van intellectueel eigendom, maar ook als het gaat om het profiel van de gemiddelde muziekpiraat, waardoor nieuwe verdienmogelijkheden ontstaan.
Die verdienmogelijkheden houdt MUSA ook voor zichzelf scherp in de gaten, want op de website van het bedrijf valt niets uit dat rapport te lezen. Te koop is het wel, voor duizend pond plus btw. Dat is omgerekend zo’n 875 euro plus twintig procent: